Blekers plan geen meerderheid

Na PVV, PvdA en GroenLinks ziet ook SP niets in gedeeltelijke ontpoldering Hedwige

INGRID WEEL

Staatssecretaris Henk Bleker (natuur) hoeft zijn plan om de Hedwige deels te ontpolderen niet naar Brussel te sturen. Zijn voorstel tot natuurcompensatie voor het verdiepen van de Westerschelde krijgt geen steun van de Tweede Kamer. Donderdag debatteren zij erover, maar na de PVV, PvdA en GroenLinks heeft nu ook SP al laten weten niets te zien in het kabinetsbesluit.

"Wij willen geen halfbakken compromis, wij willen een oplossing zonder ontpolderen", zegt SP-Kamerlid Henk van Gerven na overleg in zijn fractie over de ideeën van Bleker om 300 hectare natuurgebied te creëren in Zeeuws-Vlaanderen. "Voor dit voorstel is geen draagvlak in Zeeland, dus Bleker moet nog even verder zoeken."

Naast een deel van de Hedwigepolder gaat het om de ontpoldering van de Welzingepolder, een deel van de Schorerpolder, het natuurgebied Appelzak en de aanleg van een natuurlijke verbinding tussen het Verdronken land van Saeftinghe, het Sieperdaschor en de natuur in de Hedwigepolder. Ook bij de andere polders verwacht de SP flink verzet.

"Zeeland is tegen, net als wij, mede omdat dit niet het einde zal zijn. Over een paar jaar zal België weer willen dat we de Westerschelde verdiepen voor de Antwerpse haven en moet er weer natuur bijkomen. Onze oplossing luidt dan ook: stop het verdiepen en laat de havens van Rotterdam en Antwerpen beter samenwerken."

Volgens Van Gerven gaat het maar om zo'n zeven 'gigatankers' per jaar die de Antwerpse haven niet kunnen kbereiken. "Daar gaan we toch niet telkens Nederlandse natuur voor kapot maken?" Het stoort de SP ook dat Bleker "overal in Nederland de natuur verkwanselt" en nu net in Zeeland waar het gevoelig ligt miljoenen extra uittrekt voor "een peperduur houtje-touwtje plan".

Dan hebben we nog liever dat de hele polder onder water wordt gezet, aldus Van Gerven.

Ook de PVV benadrukte gisteren nogmaals geen millimeter van de Hedwigepolder onder water te willen zetten. "Waarom zou je goede landbouwgrond opgeven voor een stukje zeesnot", zei PVV-Kamerlid Richard de Mos.

Alleen als de Zeeuwen zeggen dat ze blij zijn met behoud van tweederde van de Hedwigepolder ziet De Mos nog een kansje dat de PVV overstag gaat. In dat geval geeft trouwens ook de SP haar verzet op. SP-kamerlid Van Gerven kan zich dat echter niet voorstellen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden