Blekers confetti-natuur is minder en duurder

Staatssecretaris Henk Bleker. Beeld ANP
Staatssecretaris Henk Bleker.Beeld ANP

ANALYSE - Karla Peijs, commissaris van de koningin in Zeeland, kan alleen maar akkoord gaan met het plan om de Hedwigepolder deels onder water te zetten, als wordt afgesproken dat er daarna nóóit meer ontpolderd hoeft te worden. Ook Tweede Kamerlid Ad Koppejan (CDA) neigt naar een 'eens-maar-nooit-weer'.

Maar dan hebben ze de brief van staatssecretaris Henk Bleker niet goed gelezen, waarin hij vrijdag zijn plannen voor de Westerschelde ontvouwde. Daarin staat helder dat Blekers voorstel 'een begin' is van het herstel van de natuur in dit kwetsbare estuarium.

In die brief wordt nog iets anders duidelijk. Wat de Nederlandse regering betreft bleef de Hedwige droog. Maar het kabinet ziet na jarenlang verzet in dat internationale afspraken Nederland verplichten tot maatregelen.

En dat beperkt de vrijheid van handelen. Niet de milieubeweging, niet 'Brussel', ook niet de Belgen, maar verdragen die de Nederlandse regering in het verleden zélf heeft ondertekend, hangen nu als een molensteen om haar nek.

Nederland sloot met België een verdrag dat de toegang tot de haven van Antwerpen garandeert. En Nederland onderschreef ook de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen die verplichten tot instandhouding van bijzondere natuur. Iedere keer als de waterweg Westerschelde wordt aangepakt, moet in hetzelfde estuarium de natuur worden gecompenseerd. Nu en in de toekomst. En dat zal niet zonder ontpolderen kunnen.

Dat in ogenschouw nemend, was een duurzaam plan voor de Westerschelde wenselijker geweest. Diverse commissies hebben de afgelopen jaren berekend dat in het kader van de verplichte natuurcompensatie van 600 hectare, een totale ontpoldering van de Hedwige (300 ha) de meeste natuurwinst oplevert, én het goedkoopst is.

Daarom sprak Nederland aanvankelijk ook met België af aan weerszijden van de grens te ontpolderen, zodat een groot, dynamisch schorrengebied ontstaat dat aansluit bij het Verdronken Land van Saeftinghe.

Die ogenschijnlijk logische oplossing zorgde voor weerstand bij veel Zeeuwen, vooral de CDA-achterban van Ad Koppejan. Die wist bij de formatie van het VVD/CDA-kabinet in 2010 door zijn kritische houding naar gedoogpartner PVV, het behoud van de Hedwige in het Regeerakkoord te krijgen.

Terwijl Blekers collega Atsma in het kader van het project 'Ruimte voor de Rivier' moeiteloos duizenden hectare landbouwgrond langs de rivieren ontpoldert voor veiligheid en natuur, werd de Zeeuwse polder van een Belgische grondbezitter, juist onderwerp van een steeds groter wordende, internationale controverse.

Bleker kiest in zijn politieke compromis van afgelopen vrijdag voor een versnippering. Op diverse plekken langs de Westerschelde worden poldertjes, schietterreinen, golfbanen en buitendijkse postzegels tot natuur omgezet, zodat nog maar een derde van de Hedwige hoeft te worden ontpolderd. Deskundigen zijn het erover eens dat deze 'confetti-natuur' van minder kwaliteit is dan de grote aaneengesloten ontpoldering zoals eerder gepland.

Het plan van Bleker is tegelijkertijd ook flink duurder. De ontpoldering van de hele Hedwige kost 114 miljoen euro. Het alternatieve plan van Bleker kost 190 miljoen. Maar dat bedrag gaat nog oplopen. Onderdeel van zijn voorstel is een leidingenstraat van een halve kilometer ondergronds te brengen.

Maar de kosten van de verzinking van de zogenoemde Gasdam zijn niet duidelijk. Daarnaast is een financiële bijdrage van de Belgen onzeker geworden. Zij zouden 60 miljoen euro bijdragen aan de ontpoldering van de Hedwige, maar de vraag is of zij nog zullen uitkeren.

Een conservatieve berekening laat zien dat het behoud van 200 hectare polder opgeteld zo'n 150 miljoen kost, waarmee de hectare-prijs komt op 750.000 euro. Dat maakt de Hedwige de duurste polder van Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden