Bleker zelf is volstrekt tevreden

Oppositie noemt natuurakkoord 'broddelwerk, desastreus en onfatsoenlijk'

VAN ONZE REDACTIE POLITIEK

"Het is een zeer grote vooruitgang dat de volledige verantwoordelijkheid voor de natuur komt te liggen bij een bestuursorgaan dat dichter bij de mensen staat." Staatssecretaris Bleker van natuur liet gisteravond weten zelf volstrekt tevreden te zijn over het door het Rijk gesloten natuurakkoord met de provincies.

"Natuur is bij uitstek iets voor de streek", vervolgde Bleker zijn betoog over het decentraliseren van de verantwoordelijkheid voor het natuurbeheer. Maar daar ligt het probleem ook helemaal niet, zei PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi. Het gaat erom dat de provincies er nauwelijks geld voor krijgen, en dat ze eigenlijk geen keuze hebben om nee te zeggen.

De oppositiepartijen vielen bijna over elkaar heen om hun weerzin tegen het natuurakkoord duidelijk te maken. "Bestuurlijk broddelwerk, desastreus, onfatsoenlijk, een wurgcontract, machtspolitiek", noemden ze het akkoord. 'Maffiose praktijken', ging Kamervoorzitter Verbeet te ver, maar het Kamerlid van de Partij voor de Dieren, Esther Ouwehand, weigerde haar woorden terug te nemen.

Volgens SP-Kamerlid Henk van Gerven hebben de provincies moeten kiezen "tussen de kogel en de strop".

GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff vroeg Bleker een toezegging om voor 1 maart een goede dekking voor alle noodzakelijke natuurmaatregelen te vinden. Gebeurt dat niet, dan vindt GroenLinks dat een definitief bewijs van Blekers bestuurlijk onvermogen. De Partij voor de Dieren heeft vorig jaar al een motie van wantrouwen tegen Bleker ingediend.

Grashoff: "Terecht steigeren de provincies nog steeds, want zij moeten de slechte plannen uitvoeren. Bleker moet met een gedragen akkoord komen, anders staat zijn positie ter discussie." VVD-Kamerlid Helma Lodders beweerde het tegendeel, namelijk dat de meeste provincies tevreden zijn over het akkoord. Ook Bleker benadrukte dat 'alle partijen' akkoord zijn gegaan.

Eind vorig jaar stemden vijf provincies nog niet in met het eerste akkoord. Bleker riep ze vorige week na nieuwe onderhandelingen op nu ja te zeggen. Grashoff ziet niets in de afspraken en vindt het ook niet fraai dat premier Rutte en minister Spies van binnenlandse zaken moesten bemiddelen. "Bleker drukt dit akkoord door, maar loopt blind op een nieuw conflict af. In de tussentijd gaat de afbraak van de natuur door."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden