Bleker stelt slachtconvenant bij na kritiek op toezichthouders

Staatssecretaris Henk Bleker Beeld EPA
Staatssecretaris Henk BlekerBeeld EPA

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) past zijn conceptbesluit over de rituele slacht aan na kritiek uit religieuze kringen. Met name in joodse geledingen was met ontsteltenis op het concept gereageerd, omdat het te ver zou afwijken van het convenant dat Bleker in juni sloot met religieuze organisaties.

Jurre Plantinga


Met dat convenant werd bepaald dat dierenwelzijn tijdens de rituele slacht verbeterd moet worden, waardoor de initiatiefwet van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden in de senaat sneuvelde. De Tweede Kamer was al wel akkoord.

Geen geschikt woonland
Bij de uitwerking van het convenant is met name de rol van de bij de slacht aanwezige ambtenaar of dierenarts de religieuze organisaties een doorn in het oog. Nederland is straks 'voor orthodoxe joden geen geschikt woonland meer', stelde opperrabbijn Ralbeg vorige week in een brief aan Bleker over het conceptbesluit.

Afgelopen zaterdag reageerde de staatssecretaris in een interview met NRC Handelsblad op die kritiek: "Er is door de tekst van het conceptbesluit twijfel ontstaan bij de joodse en moslimgemeenschap. We gaan nu de tekst en de toelichting aanpassen."

Niet bemoeien
In het nieuwe concept wordt onder meer vastgelegd dat de ambtenaar die aanwezig is bij de slacht 'uitsluitend toeziet op de afspraken uit het convenant die van diergeneeskundige aard zijn', aldus Bleker. Hij mag zich volgens de aangepaste versie niet bemoeien met aspecten die voortvloeien uit de religieuze riten.

Daarnaast komt er nog een werkinstructie voor de dierenartsen van de Voedsel- en Warenautoriteit waarin dat nog eens wordt verankerd. De instructie moet garanderen dat de veterinair zich 'uitsluitend bezighoudt met de technische, diergeneeskundige aspecten van het slachtproces'.

Rustig
Als de religieuze organisaties die het convenant ondertekenden met deze tegemoetkoming akkoord gaan, is het politiek weer even rustig rond de rituele slacht. Het valt niet te verwachten dat de beoogde coalitiepartners VVD en PvdA het zo beladen onderwerp op de spits zullen drijven.

Vooral voor de laatste partij was het convenant een welkom compromis. Haar moslimachterban reageerde geschokt toen de PvdA-Kamerfractie de initiatiefwet steunde. Het wachten is dan tot de PvdD met een nieuw voorstel komt om de rituele slacht aan banden te leggen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden