Bleker schrapt drie Natura 2000-gebieden

Staatssecretaris Bleker (natuur) kondigde gisteren tijdens een werkbezoek in Overijssel aan drie kleine gebieden niet langer voor natuur te willen reserveren. Daarvoor moet hij nog wel de confrontatie aan met de Europese Commissie, aangezien deze gebieden behoren tot het Europese natuurnetwerk Natura 2000.

Het gaat om de gebieden Boddenbroek (in Beckum), Achter de Voort (Dinkelland) en Teeselinkven (Neede), die volgens de staatssecretaris een beperkte ecologische waarde hebben en waarvoor natuurdoelen zijn afgesproken die ook ergens anders gehaald kunnen worden. Dat wil zeggen dat de daar levende dieren of planten elders kunnen leven. Het onder water zetten van een paar polders in Zuid-Holland gaat evenmin door, wat Bleker betreft. De dieren of planten die na de ontpoldering van Zuidoord en Zuiderdiep-Oost in die gebieden hadden kunnen voorkomen, kunnen dat ook in het Haringvliet.

De staatssecretaris wil verder de landelijke populatiedoelen voor de brandgans, kolgans, grauwe gans en aalscholver naar beneden bijstellen. Boeren krijgen meer ruimte in gebieden die nu nog voor ganzen zijn aangewezen. Ook wordt het makkelijker de bouw van stallen of ingrepen in de uitwaarden toe te staan.

Volgens Bleker belemmert Natura 2000 bedrijven in hun ontwikkeling. Hij zegt af te willen 'van die enorme vergunningenlast' voor ondernemers in de omgeving van Natura 2000-gebieden. Nederland telt officieel 162 van zulke gebieden op land en 4 op zee. Bleker laat onderzoeken of Nederland meer doet dan de Europese regels vragen. Als dat zo is, wil hij dat terugdraaien. ¿We voeren geen dingen uit die de boel op slot zetten.¿

De Partij voor de Dieren betwijfelt of Blekers voornemens juridisch haalbaar zijn. Overigens zijn pas 56 van de 166 gebieden die Nederland ooit bij de EU heeft aangemerkt als belangrijk voor de biodiversiteit, definitief aangewezen als een Natura 2000-gebied. Bij de overige gebieden loopt de inspraakprocedure nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden