Bleker naast hobbyboer ook subsidieboer

’Beste mensen. Ik ben staatssecretaris van landbouw. Hoewel het begrip natuur uit de naam van mijn ministerie is geschrapt, heb ik hart voor die natuur. Vanuit deze betrokkenheid heb ik als natuurboer met subsidie van ditzelfde departement de afgelopen jaren mogen bijdragen aan de omvorming van mijn eigen bouwland tot nieuwe natuur. Ik betreur het daarom dat er op dit prachtige middel fors moet worden bezuinigd. Maar samen gaan we op zoek naar alternatieven.’

Hans Marijnissen

Als Henk Bleker (CDA) zijn nieuwe functie afgelopen najaar zo was begonnen, had niemand vraagtekens gezet bij de 174.372,96 euro die hij voor omvorming van zijn eigen erf in Vlagtwedde ontvangt. Maar Bleker koos voor de aanval. Direct na zijn benoeming maakte hij bekend de ontwikkeling van de verbindingszones tussen de natuurgebieden (EHS) te stoppen. Die corridors zijn van levensbelang voor de ontwikkeling en bescherming van bedreigde soorten. Daarnaast bezuinigt Bleker fors op de subsidies voor natuurontwikkeling en -beheer.

Bij die grote beleidswijziging lijkt de bewindsman weinig betrokken bij de organisaties die het beleid de afgelopen jaren hebben vormgegeven. Hij is bijna afkerig van de wetenschappelijk-technische benadering van de ecologen. Hij lijkt hun inzet overdreven te vinden en ziet natuur als luxe. Bleker presenteert zich in discussies over dit onderwerp vooral als boer. De ene keer is hij hobbyboer, de andere keer ponyboer. Laat de ecologen vooral in hun studeerkamers blijven, de boeren weten ook wel hoe zij moeten omgaan met ingezaaide akkerranden en agrarisch gebied dat dienst doet als weidevogelreservaat. De internationale commissie van deskundigen die over de toekomst van de Oostvaardersplassen adviseerde, schoffeerde hij in november vorig jaar met de opmerking dat „er gelukkig boerenverstand uit het rapport naar voren kwam”. Of was dit een compliment?

Precies in die novemberdagen was Bleker in de Tweede Kamer voor de begrotingsbehandeling van zijn departement. Kamerlid Van Gerven (SP) vroeg in het debat of de staatssecretaris kon aangeven hoeveel hectare hijzelf in natuurbeheer heeft, en hoeveel subsidie hij daarvoor krijgt. Bleker antwoordde dat het antwoord in de week daarop zou volgen. Maar het bleef stil.

Op 13 december diende Trouw bij de provincie Groningen een verzoek in om informatie over de natuursubsidies van Bleker. Dit met verwijzing naar de Wet Openbaarheid van Bestuur. Enkele dagen later werd Bleker door de provincie van dit verzoek op de hoogte gesteld. Medewerkers van Bleker namen contact op met Trouw met het aanbod eens in Vlagtwedde te komen kijken, maar kwamen niet met informatie. Op 25 januari herhaalde Kamerlid Van Gerven zijn vragen uit november. Tot gisteren kreeg hij daarop geen antwoord.

De gegevens over de subsidie waren er plotseling wel toen afgelopen vrijdag de provincie Groningen met het formele antwoord kwam dat Bleker geen natuursubsidies had ontvangen. Tien minuten later was er bericht van het departement van Bleker dat het antwoord van Groningen ’niet in de geest van de openheid past’. Blekers toenmalige vrouw had in 2005, toen Bleker nog gedeputeerde van Groningen was, namelijk wel degelijk subsidie aangevraagd voor hun gezamenlijke gronden, aldus de mededeling.

Het gebruikmaken van deze subsidie is niet strafbaar, zelfs niet onoorbaar. Maar het is politiek onhandig van Bleker dat hij daarover zo lang heeft gezwegen. De man die de ontwikkeling van de EHS formeel opschort, en subsidies schrapt, blijkt opeens op eigen terrein mét subsidie die EHS aan te leggen. In de beeldvorming is Bleker nu niet alleen natuur-, pony- en hobby-boer, maar ook nog subsidieboer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden