'Bleker heeft vooral veel ruis veroorzaakt'

Johan Remkes. Foto © ANP

INTERVIEW - Johan Remkes, commissaris van de koningin in Noord-Holland, sloot namens de provincies een Natuurakkoord met staatssecretaris Bleker, waarin werd vastgelegd dat de verantwoordelijkheid voor het natuurbeheer wordt gedecentraliseerd, terwijl er tegelijkertijd 600 miljoen euro op wordt bezuinigd. In het land ontstond een storm van kritiek.

Het stof is opgetrokken. Heeft u het overzicht nog?

Remkes: "Nou, laten we positief beginnen: een meerderheid van de provincies heeft ingestemd. Maar ik kan niet ontkennen dat er drie tegen zijn, één uitstel heeft gekregen, en dat sommige Staten condities aan hun 'ja' hebben verbonden."

Wat een slagveld. Had u dat verwacht toen u namens hen de handtekening zette?

"Ik wist dat in sommige provincies een heftig debat zou volgen. De PvdA, D66 en GroenLinks zitten daar in het bestuur, en in de Tweede Kamer vormen zij de oppositie. Dus zo gek is dat niet. Maar de omvang van het protest heb ik onderschat. En zoveel reuring was ook helemaal niet nodig geweest."

Waar doelt u op?

"Laat ik het zo zeggen: ik denk dat staatssecretaris Bleker de afgelopen weken niet voor de achtergrondmuziek heeft gezorgd waarbij een positieve besluitvorming tot stand komt. Zijn handelswijze en uitspraken waren storend. Om meer duidelijkheid en vertrouwen te verkrijgen hebben wij een zogenaamde Memorie van Toelichting geschreven waarin het Natuurakkoord werd uitgewerkt en toegelicht. Bleker heeft geweigerd die te onderschrijven en dit heeft het wantrouwen gevoed."

Dat wantrouwen tegen de staatssecretaris is een terugkerend thema: gedeputeerde Munniksma, van Drenthe, die samen met u de onderhandelingen voerde over het principeakkoord, zei deze week opeens dat de provincies hetzelfde akkoord níet moesten ondertekenen omdat Bleker voortdurend zou 'draaien'.


"Die tournure van een lid van de onderhandelingscommissie heeft mij volkomen verrast; ik was daarover graag eerder geïnformeerd. Maar ik snap Munniksma wel. Bleker kan bijvoorbeeld niet beweren dat op het gebied van natuurbeheer alles hetzelfde blijft, als daar 600 miljoen euro op wordt gekort. Dat klopt gewoon niet, de bezuiniging is gigantisch.

"Ook heeft hij gesteld dat het akkoord door alle twaalf provincies getekend moest worden, omdat er anders geen akkoord was. Daarmee voerde hij de druk onnodig op en dat was niet verstandig. Dat heeft absoluut tegengewerkt Maar nu lijkt hij daar weer van af te wijken."

Hoe nu verder?

"Ik wil in januari een nieuwe poging doen om het draagvlak voor het Natuurakkoord te vergroten, en daarbij verwacht ik veel van de staatssecretaris. Hij zal openhartig het vertrouwen moeten herwinnen. De kunst zal zijn een evenwicht te vinden tussen de belangen van de provincies die al hebben ingestemd, en die van de tegenstanders. Ik wil een ultieme poging doen om alle provincies binnenboord te krijgen."

Mocht dat niet lukken, kunnen dan alle provincies met hun eigen Natuurakkoord verder?


"Ik geloof oprecht in het besluit bij meerderheid, waarbij die meerderheid rekening houdt met de belangen van de minderheid. Maar het kan niet zo zijn dat een enkele provincie het Natuurakkoord voor de anderen blokkeert. We gaan op zoek naar een oplossing voor de nee-stemmers. De provincies die niet ondertekenen, kunnen alleen verder. Maar ik hoop daar niet op."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden