'Bleker en Verhagen werken duurzaamheid tegen'

Protestbord in de Hedwigepolder.Beeld anp

INTERVIEW - Onzinpredikers. Zo omschrijft Pieter Leroy staatssecretaris Bleker en minister Verhagen. Leroy, hoogleraar milieu en beleid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, vindt dat Bleker en Verhagen het natuur- en milieubeleid in de weg staan, in plaats van het te promoten. "Het is hun taak om mensen te mobiliseren, om ze ervan te overtuigen dat duurzaamheid loont."

Leroy reageert op de Duurzame 100, die Trouw zaterdag publiceerde. Politici zijn de grote afwezigen in de lijst. Sommige experts pleiten zelfs voor een zwarte lijst waar Bleker en Verhagen niet op zouden mogen ontbreken. Want zij trekken zich niets aan van Europese natuur- en milieuregels. Zo is Bleker niet van plan de Hedwige-polder onder water te zetten, terwijl dit een Europese én bilaterale afspraak is.

"Het CDA moet stemmen terugwinnen", zegt de van oorsprong Belgische Leroy. "Maar van politici mag je een ruimere blik verwachten." Volgens Leroy is het bangigheid. "Toen het Vlaams Blok in de jaren tachtig opkwam in België, reageerden premier Verhofstadt adequaat. Hij organiseerde een cordon sanitaire, waarmee Vlaams Belang werd gedelegitimeerd. In Nederland gebeurde het omgekeerde: sinds de opkomst van Pim Fortuyn kopiëren alle politieke partijen diens gedrag."

Daardoor ontstaat volgens Leroy een anti-Europese en anti-intellectuele houding. Bleker is daar volgens hem een voorbeeld van. "We vroegen laatst met een aantal andere hoogleraren of we met Bleker mochten praten over het natuurbeleid. Hij zei dat we dan niet moesten komen aanzetten met intellectueel gedoe."

Wat natuur- en milieubeleid betreft heeft de nationale regering vrijwel niets in te brengen, zegt Leroy. "Dat wordt gemaakt in Brussel. Nederland is altijd ambivalent geweest. In de jaren tachtig en negentig wilde het land het beste jongetje van de klas zijn. Het kwam met allerlei ideeën over natuur- en milieubeleid naar Brussel. Het huidige kabinet legt geen ideeën meer aan Brussel voor, en negeert Europese wetgeving zelfs." Stuurloosheid zie je volgens Leroy in heel Europa. Dat komt volgens hem door de onduidelijke positie van de natiestaat. "Regio's komen terug. Die doen veel als het om duurzaamheid gaat."

Leroy vindt het niet erg dat het nationale niveau minder belangrijk wordt. "De nationale staat wordt irrelevant, zeker als het gaat om natuur en milieu. Op Europees niveau worden regels gemaakt. In de regio's gebeurt het en de nationale regering heeft als taak de Europese wetten uit te voeren en mensen te mobiliseren. Bleker en Verhagen werken dat laatste enorm tegen."

Henk Bleker.Beeld ANP
Maxime Verhagen.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden