Bleker betaalt toch mee aan natuurstrook Flevoland

Henk Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.Beeld anp

Staatssecretaris Bleker (landbouw) haalt bakzeil in de affaire rond de aanleg van het Oostvaarderswold, de natuurstrook dwars door Flevoland die de Oostvaardersplassen en de Veluwe met elkaar moet verbinden. Provincie en Rijk willen via mediation werken aan een compromis, zodat de rechter zich niet over de zaak hoeft uit te spreken.

Door akkoord te gaan met onafhankelijke bemiddeling die een 'bindend advies' moet opleveren, zegt Bleker feitelijk toe dat hij toch zal meebetalen aan de nieuwe verbinding, waarvoor een groot gebied aan landbouwgrond wordt opgeofferd. In het regeerakkoord staat juist dat hieraan een einde moest komen.

Provincie Flevoland heeft de plannen daarna samen met het Wereld Natuurfonds op eigen houtje doorgezet, tegen de zin van Bleker in. In een rechtszaak tegen de staat eiste de provincie twee weken geleden 240 miljoen euro die het vorig kabinet voor de aanleg had toegezegd, maar door Bleker zijn geschrapt. Die uitspraak wordt in januari verwacht.

Flevoland heeft van begin af aan de afwikkeling van deze kwestie gekoppeld aan de behandeling van het Natuurakkoord, waarmee het kabinet de verantwoordelijkheid voor natuurbeheer wil overdragen aan de provincies en tegelijkertijd fors kan bezuinigen. Flevoland heeft altijd gesteld dat zij dat Natuurakkoord niet zal ondertekenen zolang er geen duidelijk is over het Oostvaarderswold. Daarmee werd de provincie ongewild leidend in het verzet tegen de decentralisatie. Inmiddels hebben ook Noord-Brabant, Groningen, Drenthe en Friesland tegen gestemd.

In de overeenkomst tussen Bleker en Flevoland waarin bemiddeling wordt afgesproken, heeft Gedeputeerde Staten van Flevoland beloofd dat zij in ruil daarvoor haar Staten zal adviseren toch vóór het Natuurakkoord te stemmen. Flevoland mag de stemming, die gisteren moest plaatsvinden, uitstellen tot januari. De schikking over het Oostvaarderswold, de goedkeurig van het Natuurakkoord door Flevoland én de verschuiving van de deadline waarop provincies hadden moeten instemmen, geeft Bleker ruimte opnieuw te onderhandelen met de afgehaakte provincies in een poging alle partijen binnenboord te krijgen.

De afwikkeling van het Natuurakkoord dreigt uit de monden in een chaos. Als vijf provincies, inclusief Flevoland, zouden tegenstemmen, is de decentralisatie niet uit te voeren.

Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten wil dat oud-commissaris van de koningin in Groningen Hans Alders in het conflict gaat bemiddelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden