Bleker bereikt toch akkoord met provincies over natuurbeheer

null Beeld ANP
Beeld ANP

Staatssecretaris Bleker (landbouw) heeft een nieuw akkoord met de provincies weten te sluiten over het decentraliseren van de verantwoordelijkheid voor natuurbeheer.

In december ontstond een patstelling toen vier provincies weigerden het zogeheten Natuurakkoord te tekenen, terwijl een meerderheid van de Tweede Kamer juist onmiddellijke uitvoering eiste. Door bevoegdheden naar de provincie over te hevelen kan het kabinet 600 miljoen euro's bezuinigen.

De weigerende provincies waren achterdochtig omdat Bleker in hun ogen de tekst van het akkoord bewust vaag hield. Ook wantrouwden zij de staatssecretaris persoonlijk. Volgens Johan Remkes, die de onderhandeling namens de provincies leidde, "draaide Bleker niet de achtergrondmuziek waarbij positieve besluitvorming tot stand komt".

Deze week bleek nog eens dat de provincies 14.000 hectare aan ruilgronden die zijn bedoeld voor de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), zelf moesten betalen. Die gronden hebben een waarde van 700 miljoen euro. De provincies gingen ervan uit dat deze door het Rijk werden 'overgedragen'.

Premier Rutte heeft zich volgens ingewijden persoonlijk met de onderhandelingen bemoeid. Er zou een compromis zijn gesloten over de ruilgronden. Ook is de tekst op onderdelen verduidelijkt, zodat helder wordt welke consequenties de overdracht voor de provincies heeft.

Gedeputeerden die gisteren waren vertegenwoordigd in de adviescommissie Vitaal Platteland, leggen het nieuwe akkoord met een positief advies voor aan de Staten, die de uiteindelijke toestemming moeten verlenen.

De provincies en het ministerie maken vandaag details over de overeenkomst bekend. Duidelijk is wel dat het conflict tussen Flevoland en Bleker over de aanleg van natuurstrook Oostvaarderswold niet is opgelost. Flevoland wil 240 miljoen euro van Bleker, geld dat eerder is toegezegd. Bleker had eerder bemiddeling in deze zaak geaccepteerd, maar lijkt nu te willen aansturen op een rechterlijke uitspraak.


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden