Bleekbruine bekerzwam leeft van rottend hout

De bleekbruine bekerzwam (Peziza repanda) is matig algemeen in het hele land, maar de verspreiding is onvoldoende bekend vanwege verwarring met andere bruine bekerzwammen. En daar zijn er veel van.

De bleekbruine bakerzwam is te vinden van het voorjaar tot diep in de herfst. Deze bekerzwam leeft van het rottende hout van oude stronken, maar wordt ook wel gevonden op humeuze grond tussen het afgevallen blad, op vergaand papier en karton. Ik heb hem ook wel gezien op zaagsel en op een pak lang geleden weggeworpen kranten.

Het bekervormige vruchtlichaam heeft een heel korte of geen steel. Het heeft eerst de vorm van een schotel, later van een wijde kom of schaal. De kom kan wel twaalf centimeter breed worden. De binnenkant is bleek okerkleurig geelbruin tot rossig bruin, de buitenkant zemelig viltig, wat lichter bruingeel, bij droogte wit. De rand is onregelmatig en iets gekarteld.

Spreeuwen en koolmezen zingen op zonnige dagen nog druk. Dat doen ook de roodborsten, die hier de winter doorbrengen. Onze aalscholvers verspreiden zich in de winter over een groot deel van West-, Midden- en Zuid-Europa en Noord-Afrika. Steeds meer aalscholvers blijven in ons land hangen. Ze zijn vooral te zien op de Waddenzee en het IJsselmeer.

Er scharrelen nog egels buiten rond. Vaak zijn dat jonge dieren, die naar slakken, wormen en insekten zoeken om met een flinke vetvoorraad de winter in te gaan. Een egel moet op zijn minst een halve kilo wegen om de winter te overleven. Breng gevonden egels niet te snel naar een opvangcentrum. Het is vaak nog helemaal niet nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden