Blauwhelmen Fiji op Golan vrijgelaten door Al-Noesra

Het aan Al-Kaida gelieerde Syrische Al-Noesrafront heeft alle blauwhelmen uit Fiji, die op de Golanhoogte gevangen waren genomen, vrijgelaten. Dat hebben de Verenigde Naties bevestigd. De militairen zijn vanuit Syrië naar de Israëlische kant van de Golan overgestoken.

Eerder zette het Noesrafront al een video op YouTube en Twitter waarin de gevangen militairen verklaarden dat zij snel zouden vrijkomen. De Fijiërs werden 28 augustus gevangengenomen, nadat de Syrische rebellen de plaats Koeneitra aan de grens met Israël hadden ingenomen. Het Noesrafront had drie eisen gesteld aan de vrijlating van de Fijiërs. De groep wilde van de terroristenlijst van de VN geschrapt worden, verlangde humanitaire hulp voor delen van de Syrische hoofdstad Damascus, en compensatie voor de dood van drie van haar strijders in een vuurgevecht met VN-militairen. Onduidelijk is of deze eisen zijn ingewilligd.

Formeel zijn Israël en Syrië nog steeds in oorlog. De Fijiërs maken deel uit van de VN-missie Undof, die toeziet op een in 1974 afgesproken staakt-het-vuren tussen Syrië en Israël.

De toekomst van de missie staat onder druk nu landen als Oostenrijk en Japan hebben aangekondigd hun troepen terug te halen. Dat vooruitzicht begint Israël meer en meer te verontrusten. Volgens sommige analisten is het slechts een kwestie van tijd voordat de radicalen hun aandacht verleggen van hun strijd tegen de Syrische president Assad naar Israël.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden