Blauwestad ook voor 'gewoon volk'

WONINGBOUW | Goedkope woningen en een opleving van de huizenmarkt geven het bijna mislukte project Blauwestad weer lucht.

Het ten dode opgeschreven Blauwestad bij Groningen blijkt toch weer te ademen. De opleving van de huizenmarkt heeft er toe geleid dat er dit jaar dertig kavels zijn verkocht, terwijl er maar zeven gepland stonden.

Volgens de Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer is de provincie 'aangenaam verrast' door het onvoorzien aantrekken van de markt. "We hebben zelfs een ruime kavel verkocht aan een Australisch echtpaar dat terugkeert naar het mooie Noorden", aldus Staghouwer. "Dan móet het gebied wel kwaliteit hebben."

Het project Blauwestad tussen Winschoten, Beerta en Scheemda is vanaf 2006 aangelegd rond ruim 800 hectare verlaten landbouwgebied dat onder water is gezet. Luxe woningen op ruime kavels zouden vooral welgestelden naar het noorden moeten trekken. Verkeerde exploitatieverwachtingen en het ineenstorten van de huizenmarkt gooiden echter roet in het eten.

De provincie en de gemeente Oldambt hebben door de jaren heen al tientallen miljoenen euro's verlies op het project geleden. Van de oorspronkelijke 1480 geplande woningen worden er nog maar 1200 gebouwd, en de periode waarin dit moet gebeuren is opgerekt van 2016 naar 2051. Ook de hoge architectonische en bouwkundige eisen werden wat losser. En de grond- en woningprijs ging naar beneden. Moest een woning bij aanvang minstens 400.000 euro kosten, inmiddels is deze prijs vastgesteld op 325.000 euro. Met de verkoop van dit jaar er bij staan er nu 185 woningen in de Blauwestad op 220 kavels.

Staghouwer loodste deze week een plan door de Provinciale Staten dat de Blauwestad er definitief bovenop moet helpen. De Groningse bouwer Geveke mag de komende periode 140 woningen bouwen die ver onder de basisprijs liggen. In het Havenkwartier dat een centrumfunctie moet krijgen verrijzen huizen van tussen 145.000 en 185.000 euro. Op een schets staan fiere kadewoningen met trap- en klokgevels. Volgens Staghouwer zijn deze woningen 'levensloopbestendig', dus voor ouderen aantrekkelijk, maar tevens voor starters op de woningmarkt bereikbaar. Staghouwer verwijst bijvoorbeeld naar het personeel van het nieuwe ziekenhuis dat de komende jaren in Scheemda verrijst. Ook worden nieuwe bewoners getrokken met de slogan dat de nieuwe woningen extreem duurzaam en energiezuinig zijn.

Omdat de bouw van goedkope woningen in Blauwestad op zware kritiek stuit vanuit omliggende gemeenten, stelt Staghouwer dat het op dit moment om deze hoeveelheid gaat, maar een uitbreiding in de toekomst sluit hij ook niet hardop uit.

De omliggende gemeenten, maar ook de stad Groningen, zitten helemaal niet op een succesvolle Blauwestad te wachten. Zelf kampen ze met leegloop, terwijl de stad Groningen alles op alles heeft gezet voor een eigen waterstad aan de oostkant: Meerstad. Ook dat project komt door gebrek aan belangstelling maar moeizaam tot stand. De provincie pareert die kritiek met het argument dat nieuwe bewoners van de Blauwestad voor twee derde uit de rest van Nederland komen en maar voor een derde uit de regio zelf.

Om goedkeuring te krijgen voor dit plan, moest Staghouwer wel wat cadeautjes uitdelen. Omliggende gemeenten krijgen een miljoen euro extra om de sloop van leegstaande woningen te financieren. Daarnaast wordt de Blauwe Loper, een fietspad tussen Blauwestad en Winschoten die al vijf miljoen euro kost, voor nog eens één miljoen verfraaid. Die verbinding moet de inwoners van Blauwestad, die zelf geen voorzieningen kent, laten winkelen in het hart van Winschoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden