Blauwestad Groningen lijkt fiasco

De provincie Groningen wilde nieuwe inwoners trekken met het prestigieuze woonproject Blauwestad. Nu dreigt een miljoenenstrop.

Ellis Ellenbroek

De provincie Groningen zet een punt achter de samenwerking met bouwontwikkelaar Koop Holding bij de ontwikkeling van Blauwestad, een woningproject aan een kunstmatig meer van acht vierkante kilometer in de voormalige ’graanrepubliek’ van Oost-Groningen. Daar liggen 1480 kavels, bedoeld voor met name rijke westerlingen. Maar sinds 2005 zijn nog maar 180 kavels verkocht.

Welslagen van het project Blauwestad zou de provincie Groningen zeer welkom zijn. Het project is bedoeld om de economie een impuls te geven en nieuwe bewoners te trekken uit het westen van het land. Tot nog toe is dat niet gelukt en dat terwijl de bevolking in het noordoosten van Groningen fors aan het krimpen is en dat de komende vijftien jaar zal blijven doen.

Dit laatste blijkt uit een gisteren verschenen rapport van het zogeheten ’Topteam Krimp’, dat de afname van de bevolking in diverse Nederlandse regio’s in beeld brengt. Tot 2025 bedraagt de krimp in het noordoosten van Groningen (de Eemsdelta) 16 procent en in het oosten 9 procent. In diezelfde periode daalt het aantal huishoudens met 13 en 3 procent.

De beëindiging van de samenwerking bij Blauwestad met Koop gebeurt op advies van een commissie onder leiding van de vorige commissaris van de koningin, Hans Alders. De commissie werd eind vorig jaar ingesteld in een ultieme poging het provinciale paradepaard te redden. Vorig jaar trokken twee van de drie investeerders zich al terug. De commissie-Alders acht het bij een stagnerende kavelverkoop niet verantwoord met slechts één ontwikkelaar, Koop Holding, te werken.

De Groningse gedeputeerden Pim de Bruijne en Marc Jager zeggen het een voordeel te vinden dat de provincie Groningen er weer alleen voorstaat. Volgens hen biedt het breken met de enige investeerder, die zo’n beetje het alleenrecht had in Blauwestad, nieuwe kansen. Een nieuw op te richten publieke ontwikkelingsmaatschappij kan nu in zee gaan met investeerders die maar twintig of dertig woningen willen bouwen, aldus Jager.

De provincie gelooft nog steeds heilig in Blauwestad en is niet van plan er goedkope huizen of huurhuizen toe te laten. Pim de Bruijne durft het project nog steeds succesvol te noemen. „We moeten de situatie niet dramatiseren. Het enige wat tegenvalt is de kavelverkoop.”

Groningen stak al tientallen miljoenen in infrastructuur, bijvoorbeeld in een fietserspontje dat vandaag feestelijk geopend wordt.

Wat de commissie-Alders verder aanraadt is nog geheim. Al klapte Engel Modderman, namens de Verenigde Communistische Partij gemeenteraadslid in Scheemda, vorige week uit de school. Hij had het rapport ingezien en gelezen dat Alders adviseert op de braakliggende gronden tijdelijk een dierentuin voor waterdieren te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden