Blauwe vuurkolk bestrijdt olievervuiling op zee

Blauwe vuurkolk. Beeld YouTube
Blauwe vuurkolk.Beeld YouTube

Olievervuiling op zee is een ecologische nachtmerrie: de gelekte drab bedreigt de gezondheid van vogels, zeedieren en planten. Bestaande methoden voor de verwijdering van olie hebben allemaal nadelen. Maar Amerikaanse wetenschappers hebben een duurzame oplossing ontdekt: de blauwe vuurkolk.

Robots, vuur, chemicaliën, bacteriën, schimmels: het zijn eerder gebruikte wapens tegen de schadelijke olie in zee, allemaal niet optimaal. De meest simpele manier om het water olievrij te maken is het verbranden van de vette vloeistof. Nadeel hierbij is dat de roetwolken die vrijkomen zeer verontreinigend zijn voor de lucht.

Maar natuurwetenschappers van de University of Maryland hebben een alternatief ontdekt: een duurzame vuurkolk. Anders dan een gewone vuurkolk, is blauwe variant nagenoeg roetvrij.

Voorgaand onderzoek richtte zich altijd op het in bedwang houden van vuurkolken, zogenoemde vuurduivels. De wetenschappers van Maryland gooiden het over een andere boeg door zich juist te focussen op de praktische toepassing van vuurkolken op water.

"Een vuurtornado werd altijd gezien als een ongelooflijk eng, destructief ding. Maar kunnen we het, net zoals met elektriciteit, op een zinvolle manier toepassen?", aldus onderzoeker Michael Gollner op de website van de universiteit.

Vuurkolken komen tot stand door de juiste combinatie van vuur en wind. De blauwe vuurtornado ontstaat uit een gewone vuurkolk, op het moment dat deze in kracht toeneemt. Essentieel is dat de vuurkolk zich op het wateroppervlak ontwikkelt. In tegenstelling tot een gewone vuurkolk, is de blauwe vuurkolk heel stil en stabiel.

Vuurduivels
Roet wordt gevormd wanneer er niet genoeg zuurstof in het vuur aanwezig is om de olie compleet te verbranden. "Het blauw in de kolk geeft aan dat er genoeg zuurstof is voor volledige verbranding, wat betekent dat er minder of geen uitstoot van roet is", aldus onderzoeker Elaine Oran. De blauwe vuurkolk, mits op grote schaal gecreëerd, kan olievervuiling daardoor op een veel duurzamere manier uit zee verwijderen.

Het is niet duidelijk wanneer de blauwe vuurduivels gebruikt gaan worden in de bestreiding van olie. Vooralsnog zijn ze alleen in het lab getest. Het nieuwe vuur heeft in ieder geval de interesse van de onderzoekers gewekt: misschien kan het ook gebruikt worden voor het opwekken van energie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden