Blauwe vlag voor schone stranden met extra's

Badgasten die deze zomer naar het strand gaan, kunnen aan een wapperende blauwe vlag zien of zij op een schoon en veilig strand liggen. Stranden of jachthavens met zo'n vlag voldoen niet alleen aan strenge hygiënische en veiligheidseisen, maar bieden ook extra's, zoals voorlichting over natuur en milieu.

redactie binnenland

VVD-kamerlid W. Voûte Drost reikte gisteren in Fort Kijkduin in Den Helder aan 38 Nederlandse stranden en jachthavens hetmilieu-keurmerk: vier meer dan vorig jaar. Van de onderscheiden gemeenten nam Schouwen-Duiveland de meeste vlaggen mee naar huis (twee stranden en vier jachthavens). Zijpe en Veere kregen allebei vier vlaggen voor hun stranden.

Uit onderzoek is gebleken dat 15 procent van de Nederlanders weet wat de vlag symboliseert. De onderscheiding is een Europees milieu-keurmerk dat toegekend wordt door de Foundation for Environmental Education in Europe (FEEE), een onafhankelijk netwerk van Europese natuur- en milieu-organisaties. In 21 Europeese landen ontvangen ruim 2550 jachthavens en stranden die aan de campagne deelnemen de blauwe vlag. Voor Nederland voert de ANWB, in opdracht van het FEEE, de controles uit.

,,De recreatiegebieden moeten aan een fors pakket eisen op het gebied van hygiëne en veiligheid voldoen om in aanmerking te komen voor een blauwe vlag'', aldus Marcus van Tol van de ANWB. Voor jachthavens gelden 16 en voor stranden maar liefst 27 specifieke criteria. Naast de aanwezigheid van voldoende afvalbakken en een EHBO-post wordt ook gekeken of voorlichting over natuur en milieu van het gebied wordt geboden. Dat bekende stranden als Scheveningen en Zandvoort op de lijst ontbreken wil niet zeggen dat deze vies zijn. ,,De stranden die de vlag gekregen hebben, bieden duidelijk iets extra's'', meldt Van Tol.

Volgens kamerlid Voûte moet de hele Nederlandse kustlijn zo snel mogelijk zijn voorzien van het keurmerk. Het aantal blauwe vlaggen op de Duitse stranden is in twee jaar gegroeid van nul naar 32. ,,Het toont aan dat de Duitse stranden een geduchte concurrent zijn van de Nederlandse. In de slag om de toerist speelt de blauwe vlag een steeds belangrijkere rol'', aldus Voûte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden