Koken met Karin

Blauwe cakejes (met amandelen)

Beeld Jorgen Caris

Ik zit nog altijd midden in mijn regenboogserie over eten met kleur, en we zijn inmiddels aanbeland bij blauw. 

De regenboog heeft zelfs twee tinten: hemelsblauw en donker indigo. Dubbel lastig, want het geval wil dat blauw op eetgebied een vrij hopeloze kleur is. Blauw duidt immers al snel op schimmel. Bij blauwschimmelkaas is dat natuurlijk de bedoeling, maar in z’n algemeenheid betekent blauw voedsel: pas op, weggooien want dit is niet goed meer of zelfs ronduit giftig. Waarom denkt u dat de blauwalg blauw is? Da’s niet toevallig. Ook die gevaarlijke vlammetjes die onder het fonduestel uitpiepen zijn blauw.

'Pas op'

Allemaal categorie ‘pas op’. Mensen van de blauwe knoop zijn ongezellige geheelonthouders, juffers met blauw bloed zijn omhooggevallen snobs en van een snufje blauwzuur in de thee vielen ze bij Agatha Christie en consorten in bosjes dood neer. Je betaalt je blauw, ziet blauw van de kou of wordt bont en blauw geslagen. Nee, blauw is zelden goed nieuws. En áls er dan iets blauws te eten valt, is het nep. Denk aan blauwe M&M’s, smurfenijs bij de gelateria of blauwe muisjes op pasgeboren-jongensbabybeschuitjes.

Beeld Karin Luiten

Hoho, roept nu de sterrenchef, wat dacht u van borage, die prachtige knalblauwe bloemetjes die menig chic bordje opfleuren? Moestuinierders kennen het als ruwharig komkommerkruid (borago officinalis), hoewel het in de verste verte geen familie is van de komkommer, die juist knalgele bloemetjes heeft. Maar dit terzijde. En blauwe bessen dan, hoor ik u vragen? Tja, die zijn eerder paars, zeker als u ze ergens in meebakt.

Ik weet het goedgemaakt. We maken lekkere cakejes en die versieren we met knalblauwe room en blauwe muisjes. Doe eens gek. En van mij mogen er ook blauwe bessen in, ook al is paars volgende week pas aan de beurt.

De benodigdheden voor 6 stuks

100 g boter
75 g amandelmeel
75 g poedersuiker
25 g bloem
3 eiwitten
1 citroen (alleen schil)
Optie: 1 handvol blauwe bessen

Garnering:
150 g mascarpone op kamertemperatuur
40 g poedersuiker
1-2 druppels blauwe levensmiddelenkleurstof
4 eetlepels blauw-witte muisjes

Bereiding

Oven voorverwarmen op 200 °C.

Smelt de boter (tip: magnetron) en laat afkoelen. Zet 6 papieren cakevormpjes in een muffinbakvorm. Zeef bloem en poedersuiker samen boven een kom. Rasp de schil van de citroen erboven en doe het amandelmeel erbij. Schep alles goed door elkaar. Maak een kuiltje.

Klop in een andere kom met de mixer de eiwitten wit, luchtig en schuimig (stijf hoeft niet). Giet eerst de boter in het kuiltje, dan de eiwitten. Schep alles met een spatel rustig door elkaar tot een zacht beslag. Verdeel over de vormpjes. Strooi over elk exemplaar desgewenst wat blauwe bessen. Bak in het midden van de oven in ± 20 minuten goudbruin en gaar (check met een satéprikker). Laat volledig afkoelen op een rooster.

Voor het glazuur de mascarpone in een kom doen, zeef de poedersuiker erboven, roer goed door elkaar. Roer er kleurstof door tot u het blauw genoeg vindt. Spuit met een spuitzak met kartelmondje een toef op elk cakeje. Bestrooi met blauwe muisjes. Even laten opstijven in de koelkast.

Tips

Amandelmeel kunt u ook zelf maken door in de keukenmachine blanke amandelen fijn te malen.

En eierdooiers? Maak er spaghetti carbonara, mayonaise, banketbakkersroom of lemon- curd mee.

Liever simpel glazuur? Meng 100 g poedersuiker met 1-2 lepels water (geen citroensap, dan wordt het groen) met blauwe kleurstof.

Reageren of tips? Mail naar: info@kokenmetkarin.nl

Haast alles wat in een pakje of zakje zit, kun je ook zelf maken. Karin Luiten doet dat wekelijks voor. Lees hier meer recepten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden