Blauwdruk voor Ben Hur en andere spektakelfilms

Dit is de grootste aankoop uit de geschiedenis van het Fries Museum in Leeuwarden. Ruim 1,6 miljoen euro kostte dit schilderij van Sir Lawrence Alma-Tadema (1836-1912). Met royale steun van onder meer de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds, de BankGiro Loterij en zakelijke en particuliere vrienden kreeg het museum het aankoopbedrag bij elkaar.

Waarom zoveel geld voor dit schilderij? Het werk van Alma-Tadema is de laatste decennia sterk in prijs gestegen. Bovendien is dit een sleutelwerk in zijn oeuvre. Het is een van zijn eerste schilderijen met een Romeins onderwerp, waarmee hij later zo beroemd is geworden. Het is prachtig geschilderd en er zit ook nog eens een monumentale lijst omheen, die de kunstenaar zelf heeft ontworpen. Het staat nu al vast dat 'Entrance to a Roman Theatre' de blikvanger zal worden op de grote tentoonstelling die het Fries Museum volgend najaar wijdt aan Alma-Tadema. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd met musea in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Zolang hoeft het publiek niet te wachten. In de loop van dit jaar is de aanwinst te zien in het museum.

Het Fries Museum heeft de grootste Alma-Tademacollectie van Nederland. Dat omvat vroeg werk van middeleeuwse onderwerpen en een enkel later 'Romeins' stuk. Dit schilderij vult het gat tussen deze periodes. In zijn schilderijen neemt Alma-Tadema de kijkers mee naar de Romeinse oudheid. Zijn woonhuis had hij ook helemaal in Romeinse stijl vormgegeven. Zijn schilderijen spreken zo tot de verbeelding, dat regisseurs ze gebruikten als blauwdruk voor films als 'Ben Hur' en 'The Gladiator'.

De kunstenaar werd in 1836 als Lourens Tadema geboren in het Friese Dronrijp. Hij volgde de opleiding tot schilder aan de Koninklijke Academie in Antwerpen. Daarna werkte hij in Brussel tot hij in 1870 naar Londen vertrok. Daar bleef hij de rest van zijn leven wonen en werken. Hij verengelste zijn naam en mocht zich Sir noemen. Maar de Friezen koesteren hem nog altijd als hun grootste kunstenaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden