Blatters monster lijkt voorlopig niet te temmen

Sepp Blatter is ondanks alle tumult herkozen tot voorzitter van de machtige wereldwijde voetbalfederatie Fifa. De man die miljarden vergaarde voor het voetbal gaat zijn vijfde en - zo belooft hij - laatste termijn in. Wie kan Blatters monster nog temmen?

Sepp Blatter (79) bracht onlangs in een spaarzaam interview met het Zwitserse dagblad 20 Minutes een gesprek in herinnering met zijn voorganger, João Havelange. "Sepp", had de Braziliaan (99) tegen hem gezegd, toen de duizelingwekkende bedragen van het hedendaagse voetbal ter sprake kwamen. "Je hebt een monster gecreëerd." Blatter had daarop instemmend geknikt. "Jawel", lachte Blatter ongemakkelijk. Om zich vervolgens razendsnel te herpakken. "Maar ik probeer het monster juist te temmen."

De wereldvoetbalbond Fifa groeide onder Blatter, die gisteren weinig verrassend voor een vijfde termijn van vier jaar werd gekozen als voorzitter, uit tot een ongekende geldmachine (banksaldo 1,4 miljard euro), waarin corruptie en zelfverrijking het winnen van transparantie en ethiek. Degenen die dachten dat na het tumult van de voorbije week het Blatter-tijdperk ten einde was, zijn naïef geweest. Blatter heeft veel vrienden. In alle windstreken.

Zijn heerschappij is het gevolg van zijn netwerk en macht. Blatter werkt sinds 1975 voor de Fifa. Eerst als technisch directeur, later als secretaris-generaal en vanaf 1998 is hij voorzitter van de wereldvoetbalbond. De wijze waarop hij die macht veroverde, is discutabel. Er kleeft een geur van corruptie aan. Afrikaanse gedelegeerden, onder wie Farra Ado van de Somalische voetbalbond, zouden vlak voor de Fifa-verkiezingen voor 100.000 dollar zijn omgekocht in een hotel te Parijs, een beschuldiging die Blatter zelf ontkent. Maar er is meer. Veel meer. Blatter zou zichzelf hebben verrijkt met de doorverkoop van tv-rechten, hij zou zich hebben laten fêteren door Qatar, dat een privé-vliegtuig beschikbaar stelde en hem geld zou toestoppen als het land het WK mocht organiseren (hetgeen zal geschieden in 2022), en hij bracht de voetbalwereld in verlegenheid door Cristiano Ronaldo belachelijk te maken met een imitatie en een minuut stilte voor Nelson Mandela al na elf seconden af te breken.

Maar erg? Blatter haalt zijn schouders op. Als er aantijgingen zijn, zoals in de voorbije week, dan vecht hij niet terug, maar verschuilt hij zich achter zijn onfeilbaarheid. Dan zegt hij volledig mee te werken aan het onderzoek van de Zwitserse justitie, noemt hij de Fifa de beschadigde partij en pareert hij glimlachend vragen over zijn al dan niet wankele positie. Er is geen discussie volgens hem. Want wat kan hij er aan doen dat zeven Fifa-officials, die worden verwacht van corruptie bij het toewijzen van de WK's van 2018 en 2022, woensdagochtend van hun bed werden gelicht? Het is alleen maar goed dat zoiets gebeurt, vindt Blatter. Hij is zelf de eerste die pleit voor een schone sport. De Zwitser zegt het zonder blikken of blozen.

De vraag is: hoe kan het dat Blatter, van wie overigens nog nooit is bewezen dat hij iets fouts heeft gedaan, de komende vier jaar opnieuw het pluche bemant? De vraag zegt allereerst iets over de ethische waarden van het merendeel van de 209 aangesloten landen, die gisteren hun stem uitbrachten. Afrika (54 stemgerechtigde landen) is hem eeuwig dankbaar voor de toewijzing van het WK 2010. Het continent zegt beter te worden van het beleid van Blatter. Al kun je hier ook lezen: gedelegeerden van Afrikaanse voetbalbonden wordt geld toegeschoven door de Fifa in ruil voor hun stem. Maar ja, bewijs het maar. "Er is geen één voorbeeld van een corrupt systeem dat zichzelf opheft. Dat bestaat niet", schrijft de Duitse onderzoeksjournalist Thomas Kistner in zijn boek 'Fifa Maffia' (2012).

Een andere oorzaak voor de onschendbaarheid van Blatter zijn de statuten van de Fifa. Toen de Amerikaan Michael Garcia, toenmalig lid van de ethische commissie van de Fifa, vorig jaar een kritisch onderzoeksrapport wilde presenteren over de toewijzing van de WK's aan Rusland (2018) en Qatar (2022), stak de Fifa daar een stokje voor door te wijzen op de statuten, die vanwege eventuele juridische consequenties verboden dat het rapport volledig gepubliceerd zou worden.

In plaats daarvan verscheen een summiere samenvatting, waarin stond dat er bij de toewijzing weliswaar fouten zijn gemaakt, maar dat die niet zwaar genoeg zijn om van corruptie te spreken. Waarna iedereen verbouwereerd achterbleef. Garcia stapte op, kreeg zwijggeld en de discussie was gesloten. Het monster leeft voort. In ieder geval voor de komende vier jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden