Blatter moet zelf inzien dat zijn tijd bij de Fifa erop zit

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wanneer Sepp Blatter straks, op 29 mei, opnieuw op zijn troon wordt gehesen als voorzitter van de Fédération Internationale de Football Association (Fifa), rest er weinig anders dan de conclusie die verliezende voetbalsupporters zo vaak moeten trekken: Jammer, maar er komt altijd weer een volgend seizoen.

Die nieuwe kans breekt aan in 2019, bij de volgende verkiezing van een Fifa-voorzitter. Dan zal toch wel eindelijk de Zwitser kunnen verwijderd uit de voorzittersstoel die hij nu voor de vijfde periode gaat innemen, sinds 1998. Wat je ook van Sepp Blatter vindt, vijf bestuurstermijnen is objectief gezien nu al veel te lang. Temeer daar de kritiek op zijn machtige mondiale voetbalorganisatie - te weinig transparantie, bewezen corruptie onder sommigen van zijn collega bestuurders - de laatste jaren alleen maar groeide. Tijd voor nieuwe bezems en een frisse schoonmaak.

De tegenkandidatuur van KNVB-voorzitter Michael van Praag is bij voorbaat kansloos, alleen al doordat vanuit de verdeelde Europese kieskring meerdere kandidaten zich hebben aangemeld. Uit Afrika, Azië en Oceanië kan Blatter bovendien steun van een absolute meerderheid verwachten, nu de voorzitters van deze drie Fifa-regio's een stemadvies voor de Zwitser hebben afgegeven. Het zijn de regio's van de arme voetballanden, waar de rijke organisatie van voorzitter Blatter vaak steun aan heeft gegeven: geld, shirtjes, schoenen, voetbalveldjes.

Soms klinkt er kritiek op het huidige stemsysteem van de Fifa. Alle 209 aangesloten landen hebben één stem. Een klein arm voetballand als Ethiopië legt bij de komende voorzittersverkiezing net zoveel gewicht in de schaal als een rijk, groot Europees land met topvoetbal. Sommigen klagen dat de matig presterende voetballanden van de 'B-categorie' net zoveel macht hebben als Spanje, Nederland of Frankrijk. Die kritiek is echter grote onzin. Voetbal is niet alleen de sport van peperdure topsporters in de grote westerse stadions. Voetbal is ook van het jongetje dat in een sloppenwijk van Addis Abeba achter een bal aanholt.

Nu doen die 'B-landen' nog niet mee aan de broodnodige verversing van een Fifa-voorzitter. Dat is jammer.

Dan moet de 78-jarige Zwitser zelf maar inzien dat zijn tijd erop zit. De onderzoeken naar corruptie binnen zijn bond, zoals de Amerikaanse FBI nu verricht, kunnen de voorzitter misschien nog op tijd het juiste zetje geven. En anders gaan we door naar de volgende kans op vernieuwing.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden