Blatter en Platini minder lang geschorst

Sepp Blatter en Michael Platini. Beeld reuters
Sepp Blatter en Michael Platini.Beeld reuters

De beroepscommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft de schorsingen van Sepp Blatter en Michel Platini woensdag teruggebracht van acht naar zes jaar. Reden daarvoor is het werk dat de voorzitters van de FIFA en Europese bond UEFA jarenlang hebben gedaan voor de voetbalwereld.

Blatter en Platini hadden beroep aangetekend tegen hun schorsing van acht jaar, die in december vorig jaar was opgelegd door de rechtsprekende kamer van de ethische commissie bij de FIFA. De onderzoekskamer van die commissie was ook in beroep gegaan, omdat die vindt dat beide voetbalbazen voor het leven geschorst moeten worden. Aanleiding voor die straf is een dubieuze betaling in 2011 van 1,8 miljoen euro die Blatter aan Platini deed. De Fransman kreeg dat bedrag voor werkzaamheden die hij jaren daarvoor had verricht voor de Zwitserse voetbalbaas.

Platini verscheen vorige week maandag voor de beroepscommissie ("ik heb niets verkeerds gedaan en ben nergens bang voor"'), een dag later vocht Blatter zijn straf aan. De scheidende FIFA-voorzitter, die vrijdag een opvolger krijgt, probeerde eveneens zijn schorsing van tafel te krijgen.

Verzachtende omstandigheden
De beroepscommissie wees alle bezwaren af, maar besloot de schorsing van Blatter en Platini vanwege verzachtende omstandigheden wel te reduceren. Beide voetbalbazen hebben nu nog de mogelijkheid naar het internationaal sporttribunaal CAS te stappen. Allebei zinspeelden ze daar eerder al op.

De schorsing van Blatter en Platini voor alle voetbalgerelateerde activiteiten loopt nu tot 8 oktober 2021. Ze zouden daardoor in theorie een jaar later bij het WK van Qatar van de partij kunnen zijn.

Voetbalbazen nemen er geen genoegen mee
Blatter kondigde direct aan naar het sporttribunaal CAS te gaan om de schorsing aan te vechten. "Ik ben heel teleurgesteld in deze uitspraak. Uiteraard stap ik naar het CAS", zei de Zwitser.

Zoals verwacht kondigde ook Platini aan naar het CAS te stappen. "Ik vecht tot het einde door om te laten zien dat ik onschuldig ben", zei Platini in een verklaring. De beroepszaak bracht beiden weliswaar strafvermindering, maar niet de gewenste zuivering van het besmette blazoen.

De boze Platini noemde de uitspraak van de beroepscommissie 'beledigend en beschamend' en sprak van 'willekeur'. Volgens Platini is het een 'politieke beslissing', bedoeld om hem buitenspel te zetten voor de voorzittersverkiezing bij de FIFA.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden