Blasfemiewet moet weer bespreekbaar worden

Joel Voordewind van de ChristenUnie.Beeld ANP

"Ik wil u verzoeken om de Ahmadis, die naar Nederland willen emigreren, zeer welwillend te behandelen." Munawar Shahid zegt het bijna smekend tegen Joël Voordewind, parlementariër van de ChristenUnie die een bezoek brengt aan Pakistan.

Shadid is een Ahmadiya, een minderheid in Pakistan die zichzelf als moslim ziet, maar dat volgens de Pakistaanse wet niet is. Na het verzoek knikt Voordewind begrijpend, maar hij krijgt de kans niet om wat te zeggen. Shahid wil nog veel meer vertellen over de discriminatie van zijn gemeenschap.

Het werkbezoek van Voordewind, dat hij vandaag afrondt, ligt uiterst gevoelig bij Pakistaanse autoriteiten. Het ChristenUnie-Kamerlid wil te weten komen hoe hij Pakistan zo ver zou kunnen krijgen om een omstreden en misbruikte blasfemiewet te veranderen.
Maar de wet tegen godslastering is sinds begin vorig jaar onbespreekbaar. Toen werden gouverneur Salmaan Taseer en Shahbaz Bhatti, de christelijke minister voor minderheden vermoord, omdat zij de wet wilden wijzigen om misbruik tegen te gaan. Maar steun kregen zij nauwelijks, waarschijnlijk uit angst voor acties van islamitische extremisten.

Het Centre Legal Aid Assistance and Settlement (Claas), een organisatie die vervolgde christenen en andere slachtoffers van de blasfemiewet helpt, organiseerde de reis van Voordewind. Hij sprak met de autoriteiten, mensenrechtenactivisten en slachtoffers van de wet.

Voordewind kwam op het idee voor de reis door de veroordeling in 2010 van de Pakistaanse Aasia Bibi wegens godslastering. De zaak kreeg veel aandacht in binnen- en buitenland en leidde in Pakistan tot een heftig debat over de wet, met de dood van Taseer en Bhatti tot gevolg.

Voordewinds gesprek met Bhatti's opvolger Akram Masih Gill maakt meteen duidelijk hoe gevoelig de blasfemiewet ligt. "Zou het valselijk beschuldigen niet strafbaar gemaakt kunnen worden?" vraagt Voordewind. Gill wil met hem praten, maar zegt tegen de media weinig meer dan dat zijn ministerie 'is toegewijd aan het terugdringen van het misbruik van de blasfemiewet'.

In Lahore vertelt mensenrechtenactivist I.A. Rehman van de mensenrechtencommissie van Pakistan dat minderheden steeds vaker worden gediscrimineerd. De oorlog tussen de westerse troepen en de taliban in buurland Afghanistan heeft extremisten in Pakistan geïnspireerd tot geweld tegen minderheden. Zij prediken openlijk haat, maar worden niet gearresteerd en berecht.

"Degenen die ons zouden moeten beschermen, zijn zo bang voor de extremisten dat ze de bovenhand krijgen", zegt bisschop Samuel Azaria, de vice-voorzitter van Claas op een voor Voordewind georganiseerde bijeenkomst met slachtoffers van de blasfemiewet. Ook Voordewind spreekt. Hij zegt dat Nederland aan hen denkt.

"Nederland zet zelfs geld opzij om religieuze vrijheid te promoten."
Eenmaal beschuldigd van blasfemie zijn slachtoffers hun leven niet meer zeker, ook al zijn zij onschuldig. Voordewind spreekt onder andere met Sabina Akash. Extremisten bedreigden haar echtgenoot met de dood nadat hij Aasia Bibi in de gevangenis had bezocht. Het was blasfemie volgens hen. Akash' echtgenoot is gevlucht naar Nederland en hoopt asiel te krijgen. Voordewind hoort het bezorgd aan.

Voordewind is gemotiveerd, ook al trok Pakistan zich tot nu toe weinig aan van buitenlandse druk om mensenrechten te verbeteren. "Ik hoop wel dat ik door dit soort getuigenissen en het rapport dat we gaan schrijven de bewustwording groter kan maken. En ik hoop dat dat ook zal leiden tot het daadwerkelijk financieren van organisaties zoals Claas, zodat ze hun invloed kunnen vergroten, maar ook dat de politieke druk toeneemt op Pakistan", zegt Joël Voordewind. "Als ik thuis blijf zitten, weet ik zeker dat er niets verandert."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden