Blanke Amerikaanse christenen worden een minderheid

Voormalig gouverneur van Texas Rick Perry, die bij de vorige presidentsverkiezingen tevergeefs probeerde de Republikeinse kandidaat te worden. In Texas zijn blanke christenen volgens PRRI niet meer in de meerderheid. Beeld epa

Ze leverden talloze presidenten en werpen zich graag op als het morele geweten van hun land. Maar de groep die in de Verenigde Staten van oudsher de dienst uitmaakte, wordt stilaan een minderheid. Blanke christenen vormen in 19 van de 50 Amerikaanse staten nu minder dan de helft van de bevolking.

Dat blijkt uit cijfers van Public Religion Research Institute (PRRI). Het onderzoeksinstituut baseert zich op peilingen die het vorig jaar deed onder zo'n 50 duizend mensen. Die peilingen bevestigen bovendien wat een ander gerenommeerd onderzoeksbureau drie jaar geleden al constateerde: de meerderheid van de Amerikanen is niet langer protestants.

Opvallend genoeg vormen blanke christenen volgens PRRI ook minder dan de helft van de bevolking in een paar biblebelt-staten, zoals Georgia, Louisiana en New Mexico. Grote delen daarvan staan van oudsher bekend als zeer conservatief.

De kerk krijgt steeds meer kleur
PRRI vermoedt dat het einde van de blanke dominantie onder meer te maken heeft met immigratie. Zo zijn zwarte kerken voorzichtig een iets groter deel gaan uitmaken van het Amerikaans protestantisme. Ook het katholicisme verschiet voorzichtig van kleur. Dat komt mogelijk door de opmars van immigranten uit Zuid-Amerika, de zogenoemde latinos'.

Ontkerkelijking en secularisatie spelen ook mee. Ruim één op de vijf Amerikanen rekent zich tot geen enkele religieuze groep. Uit onderzoeken van andere instituten bleek de afgelopen jaren al dat die groep sterk groeit. In 13 staten, waaronder de progressieve westelijke staten als Washington en Oregon, zijn de 'ongebondenen' zelfs de grootste. Ze vormen daar een kwart tot ruim een derde van de bevolking.

'Niet gebondenen' komen uit de kast
Landelijk hebben 'ongebondenen' de toekomst, zo lijkt het. Vooral jongeren ervaren weinig binding met kerk, synagoge of moskee. Hun opmars betekent overigens niet dat de VS steeds minder religieus worden. Velen van hen zeggen dat ze in God geloven, regelmatig bidden, maar toch nergens bij horen.

Dat ze een sinds een paar jaar ineens een demografische groep van formaat vormen, heeft mogelijk te maken met de manier waarop ze zichzelf beschrijven. Veel Amerikanen die uit een christelijk nest kwamen bleven zichzelf lange tijd beschrijven als 'christen', vermoedt onder meer onderzoeksbureau Pew. De laatste jaren zouden ze daarmee zijn gestopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden