Blair stopt corruptie-onderzoek naar wapendeal Saoedie-Arabië

In een nooit eerder voorgekomen stap heeft de Britse regering voortzetting van een fraude-onderzoek naar wapenleveranties aan Saoedi-Arabië verhinderd. Dit in het belang van de nationale veiligheid.

Het onderzoek naar de betaling van steekpenningen door het Britse defensieconglomeraat BAE Systems bij de verkoop in 1985 van straaljagers aan Saoedi-Arabië, leidde tot gespannen diplomatieke relaties met het Arabische koninkrijk. Dat land zou volgens BAE hebben gedreigd een miljardenorder voor 72 Eurofighter straaljagers in te trekken en aan een Franse concurrent te geven.

BAE en de Saoedische ambassade hebben de afgelopen weken intensief gelobbyd voor staking van het onderzoek, waarin men op het punt stond om toegang te krijgen tot cruciale Zwitserse bankrekeningen.

De regering benadrukte dat economische belangen geen rol speelden in de beslissing om het onderzoek te staken.

„Het was noodzakelijk om het belang van de rechtsstaat af te wegen tegen het bredere algemeen belang”, aldus de politiek benoemde procureur-generaal, lord Goldsmith.

Premier Blair zei gisteren dat ’strategische’ belangen voorop stonden. „Onze band met Saoedi-Arabië is van vitaal belang in de strijd tegen terrorisme, en in het Midden-Oosten, als het gaat om Israël en Palestina”, zei Blair. Volgens hem zou het onderzoek hebben geleid „tot maanden, zo niet jaren, van bittere gevoelens” tussen beide partijen, terwijl het onderzoek waarschijnlijk niet tot een vervolging zou leiden.

De Liberaal-Democraten beschuldigden de regering ervan toe te geven aan chantage door de Saoedi’s. Zij eisen een onderzoek. „Hoe kunnen we in hemelsnaam ontwikkelingslanden de les lezen over het belang van goed bestuur en rechtsorde als we ons zelf zo gedragen”, vroeg een Lagerhuislid zich af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden