Blair pakt Britse jeugdbendes aan

Een vierde dode in een maand vol geweld noopt de Britse regering tot hardere aanpak van jeugdbendes.

Van onze redactie buitenland

Premier Tony Blair kondigde gisteren maatregelen aan om het geweld door criminele jongeren terug te dringen, nadat deze maand drie tieners omkwamen bij schietpartijen in Londen. Zaterdag viel een vierde slachtoffer, een 28-jarige man in de oost-Londense wijk Hackney. In Manchester raakten dit weekend drie jongeren gewond na een regen van kogels op hun auto.

Blair wil de minimumstraf voor wapenbezit, vijf jaar gevangenisstraf, ook laten gelden voor 18-jarigen. Nu kunnen alleen 21-jarigen en zij die ouder zijn die straf krijgen. Blair overweegt ook een verbod op het lidmaatschap van bendes en beschermingsmaatregelen voor getuigen, die nu uit angst voor wraakneming niet naar de politie durven te stappen. Wellicht krijgt de politie meer bevoegdheden om verdachten van wapenbezit en wapenhandel in de gaten te houden.

De moorden op de 15-jarige Billy Cox, James Andre Smartt-Ford (16) en Michael Dosunmu (15) schokten de Britten. Cox, die volgens de Londense Evening Standard net uit een wereld van drugs en geweld wilde stappen, werd in zijn huis neergeschoten, evenals Dosunmu. Smartt-Ford kwam om bij een drukbezochte ijsbaan in de wijk Streatham, in Zuid-Londen.

De schietpartijen vonden plaats in buurten waar jeugdbendes de straten onveilig maken. Geweld is al jaren een probleem in Britse steden, maar de betrokkenen worden kennelijk steeds jonger. Velen, onder wie Conservatief leider David Cameron, leggen een link met de ongelukkige staat van het Britse kind, volgens een recent Unicef-rapport. Maar volgens Blair is het geweld in de buurten een ’apart probleem’. Bovendien is het aantal geweldsdelicten in Londen de afgelopen jaren juist afgenomen, zei de premier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden