Blair op dezelfde weg als Clinton en Gore

Kopenhagen, daar moet het eind dit jaar gaan gebeuren. De Britse oud-premier Tony Blair rekent tijdens de top in die stad op een nieuw klimaatverdrag als opvolger van het Kyoto-protocol.

Het had een televisieprogramma kunnen zijn, de klimaatbijeenkomst gisteren in de schouwburg in Den Haag. Toplieden uit de duurzame sector en de politiek discussieerden over de vraag hoe de opwarming van de aarde afgeremd kan worden. Begeleid door flitsende filmpjes en voice-overs. En onder strakke regie van de Postcode Loterij, die de bijeenkomst organiseerde.

De klimaatbijeenkomst is georganiseerd als aanloop naar de klimaatconferentie in Kopenhagen die eind dit jaar een vervolg op het Kyoto-protocol moet opleveren. Dat juist de Postcode Loterij de bijeenkomst organiseert, is niet vreemd, denkt directeur Boudewijn Poelmann van Novamedia, dat de Postcode Loterij bestiert. „Wij geloven in wonderen en houden van impossible odds (onmogelijke kansen, red.). Veel wonderen werden gisteren overigens niet verricht. Ondanks de opmerking dat praten alleen niet voldoende is, kwamen er geen oplossingen op tafel.

Ad van Wijk van windmolenbouwer Econcern hamerde nog eens op problemen met geldschieters nu de crisis rondwaart. Zijn bedrijf moet snijden in de kosten en dat in een tijd dat overgeschakeld moet worden op duurzame energie. Niemand in de zaal die zijn geschetste impasse kon doorbreken.

Ledlampenproducent Ruud Koornstra greep de gelegenheid aan om duidelijk te maken dat duurzaamheid ook ’fun’ is. De consument hoeft wat hem betreft zijn gedrag niet te veranderen als hij een bijdrage wil leveren aan een beter milieu. Zijn boodschap was om toch vooral ledlampen te kopen.

Het echte vuurwerk moest komen van oud-premier Tony Blair, de belangrijkste gast op de bijeenkomst. Net als zijn collega’s in ruste, president Bill Clinton en oud-vicepresident Al Gore, heeft hij, nu hij geen politieke verantwoordelijkheid meer heeft, gekozen voor de functie van ’milieuboegbeeld’.

Voor Blair staat vast dat de techniek om de opwarming van de aarde te voorkomen wel degelijk voor handen is. „Maar hoe voer je die op korte termijn in?”

Kopenhagen, was zijn antwoord. Daar moet het allemaal gaan gebeuren. Daar kan op wereldschaal een verandering teweeggebracht worden. Want zonder de medewerking van China en de Verenigde Staten hebben milieumaatregelen in Europa volgens Blair geen zin. Alleen China al bouwt in de komende jaren ’net zoveel kolencentrales als Europa sinds de Tweede Wereldoorlog’, denkt Blair. Landen die expertise opbouwen in milieumaatregelen moeten die kennis delen met landen als China, is zijn advies.

Nederland kan wat hem betreft het beste de techniek voor het opslaan van kooldioxide vervolmaken en die kennis uitventen. Zo zou elk land een techniek moeten adopteren en op die wijze een bijdrage aan de milieuproblematiek kunnen leveren.

Zonneklaar is dat Blair de kaarten wil zetten op Kopenhagen. Tijdens die top moeten de doelen nog eens extra scherp worden geformuleerd.

Nu in de VS de regering-Bush heeft plaats gemaakt voor die van president Obama lijkt volgens Blair de kans van slagen van de milieutop een stuk groter. Die conclusie kon uit zijn woorden worden getrokken.

Maar al te veel kritiek op de vorige regering, met wie Blair overigens op veel vlakken samenwerkte, kon uit de mond van de oud-premier niet worden opgetekend. Blijkbaar is het nieuwe boegbeeld voor het milieu toch nog te veel oud-regeringsleider.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden