Blair ontliep botsingen met de Britse media

'Wie ruzie met krant krijgt, kan totale aanval verwachten'

De Britse oud-premier Tony Blair ging tijdens zijn regeerperiode de strijd met de Britse pers niet aan, maar probeerde die juist te vriend te houden. Dat zei hij gisteren voor de Leveson-commissie die de ethiek van de Britse pers onderzoekt.

Als politiek leider heb je te maken met zeer machtige mediaorganisaties en als je er ruzie mee krijgt, kunnen ze verhinderen dat je je boodschap nog uitdraagt, zei Blair. "Ik nam een strategische beslissing om deze mensen in toom te houden en niet de confrontatie met hen te zoeken", aldus de oud-premier. "Als je had aangestuurd op een confrontatie, zou alles in het teken daarvan hebben gestaan."

De oud-Labourpremier moest voor de commissie verschijnen wegens zijn vriendschap met mediamagnaat Rupert Murdoch, voormalig eigenaar van News of the World. Die sensatiekrant werd opgedoekt nadat bleek dat het blad zich bediende van illegale afluisterpraktijken.

Blair, die tussen 1997 en 2007 premier was, heeft nauwe banden met Murdoch. Hij is sinds 2010 peetvader van een van diens kinderen, en ook steunde Murdochs krant The Sun de premier drie keer in zijn verkiezingsstrijd. Blair zei dat The Sun en de Daily Mail de twee machtigste kranten van het land zijn. Als je daarmee in onmin raakt, kun je een 'totale aanval' verwachten, aldus Blair. Hij zei dat ook zijn familie en naasten daarvan het slachtoffer zijn geworden.

Blair en zijn Labourpartij zijn er vaak van beticht er ongezonde banden met de media op na te houden. Maar volgens de oud-premier zijn nauwe banden tussen politici en journalisten nauwelijks te vermijden. "Dat was zo en dat zal altijd zo blijven", zei hij tijdens het verhoor. Wel is die band soms ongezond, voegde Blair eraan toe, maar hij bood geen verontschuldigingen aan voor de vriendschappelijke manier waarop hij met Murdoch omging.

De zitting werd kort onderbroken toen een man in de zaal Blair voor oorlogsmisdadiger uitmaakte vanwege zijn steun aan de Amerikaanse invasie in Irak. Veiligheidsbeambten voerden de man weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden