Blair: Binnen enkele dagen vredesplan

Er ligt mogelijk nog deze week een vredesplan voor Libanon op tafel.

Volgens de Britse premier Tony Blair wordt er hard gewerkt aan een plan dat een onmiddellijk einde maakt aan de vijandelijkheden.

Een staakt-het-vuren is volgens de Britse regeringsleider pas mogelijk als er een tot in detail uitgewerkt plan ligt voor een internationale troepenmacht. EU-buitenlandcoördinator Javier Solana zei gisteren na een ontmoeting met Saad Hariri, de leider van de meerderheid in het Libanese parlement, dat de EU en andere landen aan een concept voor zo’n troepenmacht werken. Hij wilde geen bijzonderheden geven.

Israël gaf zondag aan het idee te steunen van zo’n troepenmacht in Zuid-Libanon. Die moet een bufferzone creëren die de joodse staat moet vrijwaren van raketaanvallen door Hezbollah. Ook de Organisatie van de Islamitische Conferentie, die 57 moslimlanden verenigt, staat achter het idee van een internationale troepenmacht.

Blair spreekt vrijdag in Washington met president Bush. Mogelijk zijn dan de contouren van het plan duidelijk omdat er op de Midden-Oosten-top in Rome, morgen, in ieder geval over gesproken zal worden. Daaraan doen westerse en Arabische landen mee. Wat gastheer Italië betreft, zou ook Israël kunnen deelnemen.

De Amerikaanse minister Rice bracht gisteren een bliksembezoek aan Beiroet, waar zij met de Libanese premier Siniora en andere politieke leiders sprak. De VS hebben Libanon humanitaire hulp toegezegd. Over de details daarvan is nog niets bekend. Rice zei dat er geen plaats is voor ’terroristische groeperingen’ als Hezbollah.

De bijeenkomst werd overschaduwd door zware gevechten in het zuiden van Libanon tussen Israëlische troepen en Hezbollah-militanten. De gevechten speelden zich af bij de plaats Bint Jbeil, volgens Israël de ’hoofdstad’ van Hezbollah. Israël heeft duidelijk gemaakt door te gaan met de aanvallen op Libanon tot de militaire slagkracht van de sjiitische beweging is vernietigd.

De gevechten hebben tot dusver aan bijna vierhonderd mensen in Libanon en zeker 41 Israëliërs het leven gekost. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei gisteren dat de Israëlische acties zijn organisatie niet zullen beletten door te gaan met raketaanvallen op Israël.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden