Bladerdeeg

Koopmans Bladerdeeg Roomboter
Samenstelling:

tarwebloem

water

botervet 23%

bakkerszout

kleurstof (beta-caroteen)

Zelf maken?
Nodig voor 1 fikse portie:

250 g bloem

250 g vrij koude boter (50+200)

125 ml water

5 g zout

Waar o waar zouden we zijn zonder kant-en-klaar bladerdeeg? Ik geef het je te doen. Ik heb het althans immer in mijn diepvries liggen. Grappig genoeg ontdekte ik van de week pas dat Koopmans bladerdeeg 'origineel' de versie met margarine is, anders heet het 'bladerdeeg roomboter'. Ik weet niet beter dan dat bladerdeeg met boter is Echte boter dus. Maar wij zijn nog altijd het enige land ter wereld waar je dat moet specificeren. Het enige onhandige is dat de plakjes altijd moeten ontdooien en dat je ze dan aan elkaar moet boetseren. Nee, dan Frankrijk, daar hebben ze prachtige grote ronde vellen bladerdeeg in de koeling, opgerold in een vel bakpapier waarmee meteen je taartvorm schoon blijft. Gelukkig rukt nu ook in Nederland het koelverse grote bladerdeeg langzaam op, zij het niet rond, maar rechthoekig.

Maar wacht even, dit is toch een ántipakjesrubriek? Ja, hallo! Zelf bladerdeeg maken? Is dat niet typisch iets voor hardcore culi's die niets beters te doen hebben dan urenlang een beetje deeg staan kneden? Welnu, niets is minder waar. Het algehele proces duurt weliswaar een paar uur vanwege de vele rust- en koelpauzes (zaterdagkrantleestijd!), maar al met al sta je hooguit 10-15 minuten actief te rollen. En het resultaat is fenomenaal heerlijk.

Doe bloem, 50 g boter in blokjes, water en zout in een kom. Kneed snel tot een bal deeg. Laat in de koelkast 30 minuten rusten in plasticfolie. Rol het met de deegroller vier kanten uit, zodat er vier punten ontstaan. Leg de resterende 200 g boter in z'n geheel in het midden, vouw de punten deeg erover en zorg dat de boter helemaal verpakt zit. Rol het deeg in de lengte uit tot een nette, rechte lap. Klap de bovenste en onderste helft van het deeg naar het midden. Klap het hele pakket dubbel en draai een kwartslag. Herhaal: uitrollen, terugklappen, dubbelvouwen. Laat in folie 30 minuten rusten in de koelkast. Herhaal opnieuw tweemaal de procedure zoals hierboven en weer 30 minuten in de koelkast. Dan de laatste twee keer rollen en vouwen en klaar is Kees.

TIPS:
Neem geen grasboter of andere boter die zelfs in de koelkast nog een tikje zacht aanvoelt, dan wordt het deeg te slap. Gewoon keiharde roomboter van het gewone merk nemen.

Het deeg is 2 dagen houdbaar in de koelkast, maanden in de vriezer. Verdeel het dan in 4 porties, dan kun je gedoseerd ontdooien wat je nodig hebt.

De 200 g boter die er als klont ingaat moet niet te hard zijn (lastig rollen), maar ook niet te zacht (glibbert uit het deeg). Te hard? Deeg even op kamertemperatuur laten liggen. Te zacht? Deeg even terug in de koelkast.

Zie ook op www.foodtube.nl het bladerdeegfilmpje van banketbakker Cees Holtkamp.

Suggesties:
Hebt u zelf een favoriet kant-en-klaarproduct dat u wel eens in deze rubriek terug wilt zien met een doe-het-zelfrecept? Mail naar info@kokenmetkarin.nl Het kookboek 'Koken met Karin zónder pakjes & zakjes' is verkrijgbaar via webshop.trouw.nl.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden