bladen / Marcouch: de ’sheriff van Klein Marokko’

Wie niet genoeg krijgt van de geheime samenzwering van de voormalige Franse premier De Villepin tegen de huidige president Sarkozy, kan naar hartelust bladeren in L’Express.

Die Clearstream-affaire gaat over lasterlijke aantijgingen tegen politici, onder wie Sarkozy. Hij werd er in 2004 ten onrechte van beschuldigd geheime rekeningen te hebben bij de bank Clearstream. Onderzoek wees uit dat de lijst van rekeninghouders, opgesteld was in de omgeving van Chirac en De Villepin. Vermoed wordt dat de clan van Chirac daarmee probeerde om partijgenoot en concurrent Sarkozy politiek te beschadigen.

En wie herinnert zich bijvoorbeeld nog de affaire Markovic van 1968? De eerste van een reeks affaires in de geschiedenis van de Vijfde Republiek, aldus het tijdschrift. De naam van premier Claude Pompidou werd genoemd bij de moord op lijfwacht Stefan Markovic. De aantijgingen tegen Pompidou bleken ongegrond, maar het mysterie bleef onopgelost. Pompidou beschuldigde de Franse geheime politie ervan hem ten val te willen brengen.

Of wat te denken van de diamantaffaire van 1979? Toen president Jean Bédel Bokassa van de Centraal-Afrikaanse Republiek de Franse minister van financiën, Valéry Giscard d’Estaing, paaide met peperdure diamanten? Spraakmakend was ook de affaire Luchaire in 1986. Er deden geruchten de ronde dat minister van defensie, Charles Hernu, illegaal wapens zou hebben getransporteerd naar Iran, om de kas van de socialistische partij te spekken. De Franse justitie kon alleen geen bewijzen vinden voor de illegale export.

The Economist opent met een artikel over de krimpende bevolking van Japan. Het land vergrijst hard. Een vijfde van de bevolking is 65-plusser. In 2015 vormen ouderen een kwart van de Japanse bevolking. Tot overmaat van ramp slinkt de beroepsbevolking. Het geboortecijfer ligt nu op 1.32. In 2030 moeten twee werkenden het onderhoud van één gepensioneerde voorzien.

„Het grootste probleem van Japan is niet de sterk veranderende demografie, maar de bedrijven die hun werknemers vervroegd met pensioen sturen”, stelt econoom Atsushi Seike. Als de pensioengerechtigde leeftijd naar 70 wordt verhoogd, zal dit de verwachte daling van de beroepsbevolking halveren.

Een mogelijke oplossing is ook om Japanse vrouwen aan te sporen te gaan werken. De arbeidsparticipatie van vrouwen is in Japan 63 procent. Veel vrouwen worden nu nog ontmoedigd, mede omdat zij vaak tijdelijke contracten krijgen aangeboden. Deze leveren 60 procent minder inkomen op dan een vast contract. Voor veel vrouwen blijft het combineren van hun werk en baan een moeilijke opgave. Ze besluiten daardoor thuis te blijven. „Het is misschien genant om te zeggen, maar na de geboorte van het kind steekt de echtgenoot geen poot uit in het huishouden. En dat weerhoudt de vrouw om nog een tweede kind te krijgen”, zegt Hideki Yamada, verantwoordelijk voor de portefeuille vergrijzing en vruchtbaarheid bij het openbaar ministerie.

Der Spiegel bracht een bezoek aan Amsterdam-Slotervaart. Het einde van een onbegrensde tolerantie is voorbij, stelt het Duitse tijdschrift. De ’sheriff van Klein Marokko’, Ahmed Marcouch, is de grote schuldige. Der Spiegel prijst de stadsdeelvoorzitter om zijn daadkracht en zijn gedwongen integratiebeleid. Terwijl de regering faalt om de criminaliteit in de voorsteden in te dammen, toont Marcouch daadkracht. Want de Noord-Afrikaanse sheriff brengt de hangjeugd weer op het juiste pad. Tot grote blijdschap van verontruste moeders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden