Blade Babe is rolmodel voor paralympiërs

spelen rio | Als kopvrouw van de Nederlandse paralympische ploeg en boegbeeld van Nike wint Marlou van Rhijn goud op de 200 meter.

ELINE VAN SUCHTELEN en REDACTIE SPORT

Als klein meisje keek Marlou van Rhijn altijd geïnspireerd naar de beroemde Nike-reclame met Michael Jordan over falen. De basketballegende zegt daarin poëtisch dat hij meer dan 9000 schoten heeft gemist. Dat hij 300 games heeft verloren, keer op keer faalde in zijn leven en juist daarom is geslaagd.

Toen de commercial voor het eerst te zien was in 1997, was het ondenkbaar dat een gehandicapte sporter het gezicht zou worden van het internationale sportmerk.

Nu is Van Rhijn, de atlete met geamputeerde onderbenen, zelf een icoon. De 24-jarige Blade Babe, zoals ze sinds haar gouden en zilveren plak op de Paralympics in Londen steevast wordt genoemd, is de eerste vrouwelijke paralympisch sporter die een hoofdrol kreeg in de wereldwijde campagne van het sportmerk.

De regerend wereldkampioene op de 100 en 200 meter won gisteravond laat de paralympische finale op de 200 meter in Rio en prolongeerde daarmee haar titel. Met haar sportieve én commerciële succes is Van Rhijn een groot voorbeeld voor andere sporters met een beperking.

Van Rhijn is de kopvrouw van een steeds grotere Nederlandse ploeg met paralympische sporters. Oranje vertrok met een recordaantal van 126 atleten naar Rio, 35 meer dan in Londen. Op de Paralympics in Sotsji, de wintereditie, zorgde een bredere afvaardiging twee jaar geleden niet voor een medaillerecord vanwege de vele valpartijen op de piste. In Rio kan chef de mission André Cats wel breeduit lachen: gisteren sneuvelde, met nog drie dagen te gaan, het medaillerecord van 39 medailles uit Londen.

Het succes van de Nederlandse ploeg is een gevolg van de actieve zoektocht vanuit de bonden naar paralympisch talent. Revalidatiecentra over het hele land krijgen regelmatig bezoek van scouts die onder anderen voormalig militairen enthousiast maken voor topsport.

De bondscoach paralympische atletiek, Guido Bonsen, hoorde een paar jaar geleden per toeval over een studente commerciële economie op de Johan Cruyff University, die zo makkelijk op prothesen liep dat er niets van te zien was.

Net als Oscar Pistorius, de Zuid-Afrikaanse Blade Runner die nu een straf uitzit voor de moord op zijn vriendin, mist Van Rhijn beide onderbenen. Op het rode tartan van de atletiekbaan zijn atleten met twee blades, in plaats van een, in het voordeel. De categorie van sporters die beide benen missen (T43) wordt samengevoegd met de atleten die met één prothese lopen (T44), omdat er te weinig deelnemers met dubbele amputatie zijn.

Van Rhijn reageerde als voormalig zwemster positief op de vraag van Bonsen of ze het zag zitten om een keer de spiralen van carbon aan te trekken. Al vond ze de opmerking dat ze er een 'ideale handicap' voor had niet zo leuk. Toen Van Rhijn voor het eerst over de baan vloog, was ze gelijk verkocht. Eindelijk de wind door haar haren. Binnen korte tijd liep ze van drie kilometer per uur op haar kunstbenen naar dertig kilometer per uur op de blades. Nu is zij, in navolging van Michael Jordan, de vrouw die jonge talenten inspireert als een van de iconen van Nike. Als een van de weinige paralympiërs kan zij leven van haar sport.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden