Bladblazers

Vroeoemm. Kilometers rondom scheurt de stilte aan stukken. Het eerste half uur van onze ’edelherten burl-expeditie’ is mislukt door een ronkende bladblazer. Je verwacht die dingen niet, hartje Veluwe. Pas tegen het donker houdt de meneer met het lawaaiapparaat ermee op en kunnen we op zoek naar het geluid waar we voor kwamen. De volgende morgen, een zaterdag, wordt mijn eigen straat aan flarden gereten door iemand met zo’n ding. ’s Middags weer.

De blaadjes vallen en dat zullen we weten. Onze tuinen moeten schoon. Schoon als in: zonder zaken die in een tuin normaal gesproken voorkomen. Zoals blad. Voor veel mensen is het woord ’tuin’ een synoniem geworden voor steenvlakte. Geen planten, struiken of bomen meer. Geen spinnen, torren, slakken, mollen of egels. Geen vogels, er is namelijk niks te eten. Vogels houden van rommeltuinen met afgevallen bladeren vol insecten en van uitgebloeide planten en ongesnoeide struiken die beschermen tegen aanvallers.

Zelfs aarde om in te wroeten is grotendeels afgeschaft. Tuinen van nu bestaan uit kunstig aangelegde, prijzige stenen en hier en daar een grote pot met iets groens er in. Voordeel: zo’n tuin is ’onderhoudsarm’. Dat is neptaal voor: je hoeft niks te doen. Dat moet, omdat we het allemaal steeds drukker krijgen. Tegels hoef je niet te verzorgen. Behalve natuurlijk af en toe die verwenste blaadjes weghalen van die paar zonderlingen die nog bomen en struiken in hun tuin hebben. Vandaar die bladblazers.

Ik overdrijf, zegt u. Zeker doe ik dat. Er zijn nog heel veel mensen met een tuin met groeiende dingen erin. Gelukkig. Ook die mensen gebruiken trouwens vaak bladblazers. Het eigenaardige is dat het merendeel van die mensen overdag geen zware arbeid verricht als huizen bouwen, stenen sjouwen of kilometers lopen. Ik durf er mijn hoofd om te verwedden dat de meeste bladblazerbezitters hele dagen achter een bureau zitten en met hun handen alleen toetsenborden, koffiemokken, een autostuur en een zeldzame pen aanraken.

Idealiter zouden ze het dan ’s avonds of in het weekeinde lekker vinden om een hark of bezem te pakken. Gratis fitness in de frisse lucht. Dat is niet zo. Eelt kweken en vies worden zijn onpopulaire bezigheden. Eerder stappen ze in de auto naar de peperdure sportschool om bij flikkerende tv-toestellen op dreunende bassen aan hun conditie te werken. Vast goed voor hart en vaten, maar ik schat dat hoge stressniveaus sneller zakken bij handmatig de tuin vegen. Gebladblazerde stoeptegeltuinen versnellen overigens onze eigen dood. Waar geen oorwurmen, regenwormen, woelmuizen en mussen meer kunnen leven gaan we op den duur zelf ook dood. Tenzij we onszelf in computers veranderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden