Blad / Opvoeding? Het draait vooral om vreemde mama's

Kwartaalblad Papa! wijdt nauwelijks aandacht aan kinderopvoeding. In het nieuwe blad staan vooral onbegrijpelijke mama's centraal. En toch nemen diezelfde moeders het nieuwe vaderblad mee voor hun partner, want vrouwen willen graag dat vaders betrokken zijn bij hun kinderen.

Mooie vrouwen ontbreken op de cover, maar de primaire kleuren zijn stoerder dan de pasteltinten die menig opvoedingsblad kleuren. Hoofdredacteur Frank Meijer koos voor een stoeiende vader met zijn kinderen op de voorkant. Moeders vinden dat namelijk een aantrekkelijk beeld.

Het tijdschrift richt zich op toekomstige papa's en gezinnen met jonge kinderen. In die fase hebben mannen behoefte aan een tijdschrift waarin vaderproblemen benoemd worden, zo verwacht de uitgever. Als vader van twee kinderen heeft hij ervaren dat je leven vooral in de eerste jaren op z'n kop wordt gezet.

Relaties komen onder druk te staan en veel mannen gaan vreemd als er een kind op komst is. Zo blijkt uit een interview met psychiater Jaap van der Veer. Veel toekomstige vaders voelen zich een buitenstaander tijdens de zwangerschap. Sommige artikelen fungeren als een gebruiksaanwijzing: hoe overleef je een zwangere vriendin? ,,Wees nooit te eerlijk over haar uiterlijk en sus haar wanhoopsuitroepen voor de spiegel'', adviseert de redactie. ,,De uiterlijke veranderingen zijn ongevaarlijk. Hormonen zijn de boosdoener.''

Papa! beantwoordt ook prangende vragen over seks na de zwangerschap. De dilemma's die in het blad aan bod komen, hebben nauwelijks iets te maken met kinderen opvoeden. Babyfoto's zijn zeldzaam in het blad, omdat veel papa's pas na een paar maanden meer contact met hun telg krijgen. Vaders fantaseren vaak over de periode dat hun kinderen een beetje kunnen lopen, praten en voetballen. Naast een buggytest op het circuit van Zandvoort -met een knipoog naar stoere mannen - biedt het kwartaalblad nuttige informatie over de nieuwe wet kinderopvang en deeltijd werken.

De trend om vanuit de tijdschriftenbranche een goed doel te steunen is de redactie van Papa! niet ontgaan. Vrouwenblad Marie Claire steunt deze maand de Hartstichting met een jubileumactie. Het magazine 'Reizen' schonk de opbrengst van een Azië-themanummer aan de slachtoffers van de Tsunami.

Papa! wil echter structureel bijdragen aan een goed doel, namelijk een betere leefsituatie voor kinderen. Unicef krijgt daarom de helft van de opbrengst: twee euro per verkocht nummer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden