Black Butterflies is beste film

Carice van Houten, gisteren in Utrecht. Ze werd er bekroond voor haar rol in Black Butterflies. ©ANP

Zes nominaties, en dan slechts één Gouden Kalf in de wacht slepen, voor filmmuziek. Het overkwam gisteren de al veelbesproken 'Bende van Oss'. Het meest begeerde Kalf, voor beste film, belandde in de stal van Paula van der Oest met 'Black Butterflies'.

De Stadsschouwburg in Utrecht was gisteren het toneel voor de uitreiking van Nederlands belangrijkste filmprijzen, de Gouden Kalveren.

Juryvoorzitter Laetitia Griffith (ex-VVD-Kamerlid ) en jurylid Mike van Diem (filmmaker en Oscarwinnaar) meldden woensdagavond, bij de bekendmaking van de nominaties, al dat hun keuzes niet waren gebaseerd op persoonlijke smaak, niet op een voorkeur voor bepaalde genres, en dat er al helemaal geen filmpolitiek statement achter zat. Hiermee zetten zij zich af tegen jury's van eerdere jaren bij wie de voorkeur voor hetzij de artistieke cinema, hetzij de publieksfilm, nog wel eens door de prijzenregen heen wilde schemeren.

Hun keuze leidde wel tot de curieuze situatie dat filmmaakster Nanouk Leopold dubbel werd bekroond voor 'beste regie' en 'beste scenario' in 'Brownian Movement', maar de ultieme prijs 'beste film' toch naar Paula van der Oests 'Black Butterflies' ging. De jury prijst Leopold om 'haar perfecte vertelde verhaal' en 'haar unieke verbeeldingskracht', terwijl 'Black Butterflies' volgens de jury 'een perfecte mix van nationale en internationale expertise, vakmanschap en talenten' biedt.

Vermoedelijk heeft ook het ondernemerschap meegespeeld: het toegankelijkere 'Black Butterflies', de biopic over de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker, wist wel een groot publiek te vinden. Het door de critici geprezen, breekbare 'Brownian Movement' trok weinig bezoekers. Nanouk Leopold, zo langzamerhand Nederlands belangrijkste regisseur, won zo overigens heel terecht haar tweede en derde Gouden Kalf. Eerder mocht zij ook een Kalf voor de regie van 'Guernsey' in ontvangst nemen.

Een tweede verrassing vormde het Kalf, haar vijfde maar liefst voor Carice van Houten voor haar rol in 'Black Butterflies'. Dit jaar had van Houten geduchte concurrentie. De 20-jarige actrice Gaite Jansen imponeerde vorig jaar al als de gehate scholiere in 'Schemer' en werkt in het experimentele dovendrama, tevens publieksfavoriet, '170Hz', weer als toeschouwermagneet. Haar Kalf komt nog wel.

Het Gouden Kalf voor de beste acteur ging naar Nasrdin Dchar, vanwege 'zijn prachtige natuurlijke spel, eigenheid en humor' in roadmovie 'Rabat'. Gerechtigheid was er bovendien voor Beppie Melissen en Peter Paul Muller, allebei heel grappig in 'Gooische Vrouwen'. Muller heeft de prijs 'geweigerd'. Hij heeft niets met prijzen, aldus regisseur van Gooische Vrouwen Will Koopman, en geeft het geld aan een kinderboerderij.

Beste Geluid: Jan Schermer voor 'Code Blue'

Beste Muziek: Het Paleis van Boem voor 'De Bende van Oss'

Beste Production Design: Gert Brinkers voor 'Dik Trom'

Beste Montage: Sander Vos voor 'Black Butterflies'

Beste Camera: Jasper Wolf voor 'Code Blue'

Beste Vrouwelijke Bijrol: Beppie Melissen in 'Gooische Vrouwen'

Beste Mannelijke Bijrol: Peter Paul Muller in 'Gooische Vrouwen'

Beste Actrice: Carice van Houten in 'Black Butterflies'

BesteActeur:NasrdinDcharin'Rabat'

Beste Scenario: Nanouk Leopold voor 'Brownian Movement'

Beste Regie: Nanouk Leopold, voor 'Brownian Movement'

Beste Film: 'Black Butterflies', Frans v. Gestel en Arnold Heslenfeld (IDTV Film); Richard Claus (Cool Beans); Arry Voorsmit (Riba Film International)

Speciale Juryprijs: Rob Hillenbrink voor special props and make up

Film1 Publieksprijs: '170 Hz' van Joost van Ginkel

Vijfde Gouden Kalf voor Carice van Houten

Prijs van Nederlandse Filmkritiek: 'Curacao' van Sarah Vos & Sander Snoep

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden