BJP helpt Ram, Ram helpt BJP

Nota bene de hindoeïstische oorlogsgod Ram speelt een centrale rol in de rellen tussen hindoes en moslims in India. Extremistische hindoes menen te weten dat Ram is geboren in Ayodhya, toevallig nét op de plek waar sinds de zestiende eeuw de Babar-moskee stond. Waar ze die zekerheid vandaan halen is onduidelijk.

,,Daarover ken ik een prachtige documentaire', zegt India-kenner Mario Rutten. ,,De makers hebben hindoe-activisten in Ayodhya gevraagd naar bijzonderheden. Sommigen dateren de geboorte van Ram honderd jaar geleden, en volgens anderen was het duizenden jaren geleden.'

De Babar-moskee werd in december 1992 gesloopt, na jaren van ophitsing door fanatieke hindoes en lankmoedig optreden van de toenmalige regering van de deelstaat Uttar Pradesh. Die werd gevormd door de BJP, heden ten dage India's grootste regeringspartij. De deelstaatregering stond toe dat de moskee praktisch werd omsingeld door hindoetempels, die als uitvalsbasis dienden voor talloze aanvallen op de moskee door hindoe-activisten.

India's huidige minister van binnenlandse zaken, L.K. Advani, destijds partijleider van de BJP, voerde in 1992 in Ayodhya campagne door verkleed als de god Ram in een tot strijdkaros omgebouwde Toyota de hindoes op te roepen tot de 'bevrijdingstrijd' tegen de moslims. Dankzij deze retoriek werd de BJP in dat jaar de tweede partij van India.

Hindoefanaten hebben nog steeds veel invloed in de BJP. Premier Vajpayee gaat door voor het 'gematigde gezicht' van de hindoe-nationalistische partij, maar critici verwijten hem dubbelhartigheid. De verwoesting van de moskee heeft Vajpayee altijd veroordeeld, maar vorig jaar omschreef hij die als een 'uiting van nationaal sentiment'.

De hindoesentimenten die de BJP hebben gemaakt, leken geluwd. Bij verkiezingen in Uttar Pradesh vorige maand waren de eeuwenlange overheersing van de islamitische Mogul-heersers en de herbouw van de tempel géén thema. Kiezers maakten zich druk over armoede en corruptie -zaken waarvoor ze de verantwoordelijke BJP afstraften met een forse nederlaag. De oorlogsgod Ram lijkt zich daarvoor nu te wreken, namens de BJP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden