Björn Kuipers krijgt de eer van de finale

Het is een hoogtepunt voor hemzelf, maar ook voor het Nederlandse voetbal. Scheidsrechter Björn Kuipers fluit de finale van de Champions League tussen Real Madrid en Atlético Madrid. De beste Nederlandse scheidsrechter leidde vorig jaar al de finales van de Europa League en de Confederations Cup. Deze zomer is hij actief op het WK.

LISANNE RUIJGROK

'Een arbiter die veel kan hebben'

Tom Beugelsdijk, verdediger van ADO Den Haag. Pakte dit seizoen de meeste gele kaarten, elf in totaal.

Welke ervaring met Björn Kuipers is u bijgebleven?

"In de thuiswedstrijd tegen Feyenoord kopte ik de 1-0 binnen. Voor het doelpunt was ik aan het bakkeleien met wat tegenstanders in het strafschopgebied. Beetje duwen en trekken. Kuipers kwam naar me toe en zei: "Jij gaat hem zo binnenknikken". En dat deed ik. Waarschijnlijk zei hij dat om me rustig te houden."

Waarom is Kuipers een topscheidsrechter?

"Je kan veel tegen hem zeggen, hij kan het hebben. Als speler mag je emotie tonen. Hij accepteert dat voetballers in het heetst van de strijd weleens iets roepen. Er zijn scheidsrechters die snel een kaart trekken, Kuipers niet. Hij voelt het spelletje goed aan. Dat is belangrijk voor een scheidsrechter."

Is Kuipers op het komende WK een belangrijkere troef voor Nederland dan de spelers van Oranje?

"Nee, de spelers van het Nederlands Elftal zijn toch het belangrijkst. Het is leuk voor Kuipers dat hij naar het WK gaat, een mooie ervaring. Hij is afhankelijk van de prestaties van Oranje. Als Nederland snel uit het toernooi ligt, zit de finale er misschien wel in voor Kuipers.

Ik hoop het voor hem, maar natuurlijk niet voor het Nederlands elftal."

undefined

'EEN TOPPER DIE NOG LANG MEEKAn'

Sander Boschker, 43-jarige doelman van FC Twente. Oudste speler in de eredivisie. Heeft aangekondigd te stoppen.

Welke ervaring met Björn Kuipers is u bijgebleven?

"Ik heb zelf geen ervaring met Kuipers als scheidsrechter in een wedstrijd. Hij kiest ervoor om geen wedstrijden van FC Twente te fluiten omdat hij uit de regio komt. Andere scheidsrechters doen dat wel. Ik begrijp zijn keuze goed. Hij is eigenaar van meerdere supermarkten en daar komen ook Twentesupporters. Als hij niet goed fluit, kan dat nadelig zijn voor zijn winkels."

Waarom is Kuipers een topscheidsrechter?

"Hij zit er altijd bovenop, maar blijft rustig. Kuipers is een topper. Ik denk dat hij nog lang meekan op dit niveau. Hij doet het natuurlijk niet alleen. De scheidsrechter wordt erop afgerekend, maar zonder zijn assistenten is hij niet zo goed.

Het is mooi dat Kuipers de finale mag fluiten. Zijn prestaties zijn goed voor het Nederlandse scheidsrechterskorps. Misschien dat het jonge gasten aanzet om te gaan fluiten."

Is Kuipers op het komende WK een belangrijkere troef voor Nederland dan de spelers van Oranje?

"Mijn gevoel zegt van wel. Ik heb alle vertrouwen in Kuipers, terwijl het Nederlands elftal lastige wedstrijden tegemoet gaat. Spanje speelt om de titel en Chili is beter dan Oranje."

undefined

'Hij dwingt respect af op het veld'

Ron Jans, trainer van PEC Zwolle. Won met die club dit jaar de KNVB-beker.

Welke ervaring met Björn Kuipers is u bijgebleven?

"Dit seizoen kregen wij in de thuiswedstrijd tegen Roda JC een onterechte penalty. Een speler van Roda gaf Ryan Thomas een licht duwtje. Zeker geen penalty waard. Na afloop gaf Kuipers dat ruiterlijk toe. Dat is kenmerkend voor hem."

Waarom is Kuipers een topscheidsrechter?

"Kuipers is altijd onverstoorbaar. Hij negeert commentaar of opmerkingen. Vroeger had ik het idee dat hij liever niet wilde dat je wat tegen hem zei. De laatste jaren is hij meer relaxt en toegankelijk geworden. Spelers hebben respect voor een scheidsrechter die internationaal presteert en accepteren zijn beslissingen. Dat heeft Kuipers zelf afgedwongen. Hij blijft zichzelf, of hij nu met een jonge speler of met Messi te maken heeft."

Is Kuipers op het komende WK een belangrijkere troef voor Nederland dan de spelers van Oranje?

"Dat zou cru zijn voor het Nederlandse voetbal. Als scheidsrechter is hij absoluut niet belangrijker dan spelers. Scheidsrechters zijn een hulpmiddel om een wedstrijd in goede banen te leiden. Hoe minder je van hen ziet, des te beter. Of hij kans maakt op de WK-finale? Belangrijk zal zijn hoe hij presteert in de finale van de Champions League. Maar hij is zeker een kandidaat."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden