Bizon valt kilo's af door opwarming aarde

De bizon, de breedgeschouderde koning van de Amerikaanse prairie, verschrompelt. Dat komt door de klimaatverandering. Met elke graad temperatuurstijging, en enkele millimeters minder jaarlijkse neerslag, levert het beest vele kilo's in.

Dat staat in het online wetenschapsblad Plos One. Hoe hoger de temperatuur, hoe lager de voedingswaarde van het gras en hoe kleiner de grazers, verklaart Joseph Craine, onderzoeker van de Kansas State University.

Dat staaltje van wetenschappelijke logica ondersteunt de bioloog met de gewichtsgegevens van 290.000 bizons, die de Great Plains van het noorden tot het zuiden van de Verenigde Staten begrazen. Hun leefgebieden verschillen onderling tot 11 graden in gemiddelde jaartemperatuur, en tot 600 millimeter in jaarlijkse neerslag.

De onderlinge gewichtsverschillen zijn indrukwekkend. Een 3,5 jaar oude bizonstier uit de zuidelijke staat Oklahoma weegt een kleine 450 kilo, een stier uit het noordelijker South Dakota ruim 650 kilo. Een verschil dat volgens de onderzoeker niet te verklaren valt uit de marginale genetische verschillen, wel uit de kwaliteit van het gras: eiwitrijk, of juist niet. Ook keek hij naar de jaarlijkse variatie in gewicht, in relatie tot temperatuur en droogte, om zijn gewichtstheorie verder te staven.

Dat voert hem naar de conclusie dat de klimaatverandering voor veehouders in de papieren gaat lopen. Want voor vleeskoeien geldt hetzelfde als voor bizons: ook hun grasvoer wordt kwalitatief minder. Met als gevolg dat hun nazaten kleiner van postuur zullen zijn, met minder vlees op de botten. Boeren moeten genoegen nemen met minder kilo's vlees, of bijvoederen. Dat kost de Amerikaanse vleessector een miljard dollar per graad temperatuurstijging, speculeert Craine.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden