Bizarre plaaggeesten tarten tafeltennisbond

Buiten het betaald voetbal zijn bedreigingen van sporters, trainers en bestuurders in de sport een zeldzaamheid. Slechts de tafeltennisbond is doelwit, eerst met dreigbrieven en deze week met een vals persbericht.

Juist nu de NTTB na jaren van turbulentie in rustig vaarwater lijkt te zijn beland, wordt de bond getroffen door bizarre plaaggeesten. Want van een grap wil voorzitter Cees Korevaar niet weten, als het gaat om het valse persbericht. Daarin werd deze week gemeld dat het voltallige NTTB-bestuur is opgestapt.

Het vervelende nieuws is rechtgezet. Veel kwalijker noemt Korevaar de kwestie die vorig jaar speelde rond toenmalig bestuurslid René Hijne, portefeuillehouder topsport. De oud-international kreeg kogel- en poederbrieven toegestuurd met bedreigingen, waarin van hem werd geëist zijn functie neer te leggen.

Omdat in de bedreigingen zijn vrouw en kinderen werden genoemd, zwichtte Hijne na nog geen jaar bestuurslid te zijn geweest. Om het onderzoek niet te verstoren, werd op verzoek van de recherche weinig ruchtbaarheid gegeven aan deze kwestie. De zaak werd niet opgelost.

Of er verband bestaat tussen de brieven en het recente persbericht, lijkt Korevaar onwaarschijnlijk. „Die zaak van vorig jaar was onbegrijpelijk. Ik kan niet bedenken wie zo’n enorme hekel aan Hijne kan hebben gehad om zoiets te doen. En het verhaal van deze week kan ik ook niet plaatsen, ik kan er hooguit gissen naar degene die er achterzit.”

Het moet iemand geweest zijn die op de hoogte was van de bestuursvergadering die plaatsvond op de avond dat het ’persbericht’ naar het nationale persbureau ANP werd gestuurd, waar het klakkeloos werd verspreid. „Het stond om een uur of elf op teletekst, toen hoorden wij er van. Het was de eerste vergadering van onze penningmeester. Zijn vrouw belde hem en zei: ’Nou, daar ben je snel weer vanaf’.”

„Via onze website en de Volkskrant waren er criticasters die regelmatig kritiek op de bond uitten. Maar juist met hen zijn wij momenteel zeer constructief in gesprek, ze hebben ons bezworen dat ze niets met dat persbericht hebben te maken. Inderdaad, we zitten in rustig vaarwater. We hebben veel moeite gedaan om normale relaties aan te knopen met mensen als Hooman, Bakker en Vriesekoop, met wie we vroeger regelmatig problemen hadden. Dat is goed gelukt.”

Bedreigingen van vooral trainers en bestuursleden komen slechts met enige regelmaat voor in het betaald voetbal. In 2002 kregen Guus Hiddink, Bert van Marwijk en Frank Rijkaard kogelbrieven met bedreigingen toegestuurd.

Het bleek het werk van een man die met ruim 25 brieven ook vele andere bekende Nederlanders op de korrel nam. Hij kreeg van de rechter zestien maanden gevangenisstraf en psychiatrische behandeling. Met enige regelmaat worden trainers of bestuursleden bedreigd, veelal door mensen die zich fan van de betreffende club noemen.

In de andere sporten is het rustig. „Buiten het betaald voetbal gebeurt er op dit gebied eigenlijk nooit iets”, aldus Theo Fledderus, directeur van NOC-NSF. „Kennelijk lopen daar de emoties nooit zo hoog op. Wat er bij de tafeltennisbond is gebeurd, komt dan ook totaal onverwacht.”

Na de brieven aan het adres van Hijne onderhield Fledderus nauw contact met Korevaar. Van andere klachten is de nationale sportkoepel niets bekend, noch werden in de archieven vergelijkbare incidenten gevonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden