Bizarre eisen in de kleedkamer

Als rockster op je retour moet je kunstgrepen toepassen om nog aanspraak te maken op wat aandacht. Axl Rose vierde ooit successen als frontman van Guns 'n Roses, maar verwelkte al snel na de kortstondige bloei van die band. Sindsdien voert hij al twintig jaar lang een tamelijk sneue parodie op rock en roll op.

Deze week kwam hij weer in het nieuws, niet met zijn muziek, maar door zijn wensenlijstje voor in de kleedkamer bij zijn concerten. De voormalige ster wil dat er een 'vierkante meloen' voor hem klaar ligt.

De backstage rider, zoals zo'n lijstje heet, is een belangrijk onderdeel van de mythologie van de rock. Een beetje artiest accentueert zijn sterrenstatus met welgekozen extravagante eisen: condooms in alle kleuren van de regenboog (Beastie Boys), een dokter die een vitamine-B12 injectie kan geven (Prince), 'broccoli, een pakje sigaretten en zeven dwergen' (Iggy Pop), de lijst is eindeloos.

Soms zijn de eisen net iets te grotesk om waar te zijn. Goed, Mariah Carey is veeleisend, en bij het lezen van een op internet uitgelekt lijstje krijg je medelijden met het zaalpersoneel. Twaalf proteïnedrankjes met vanillesmaak? Waar haal je die zo snel vandaan? En dan die enorme lijst koffietafels en driezitsbanken, die allemaal 'geen drukke patronen' op de bekleding mogen hebben... Maar witte konijntjes om haar gezelschap te houden? Dat zal haast wel een broodje-aapverhaal zijn.

Binnen de rijke geschiedenis van de rare riders is die vierkante meloen op zijn best een middelmatige vondst. Vijfjarigenhumor, eigenlijk: een blauwe tomaat, een loeiend konijn, wat een lol, want die bestaan helemaal niet!

Die vierkante meloen blijkt bij nader inzien wel degelijk te bestaan, een Japans biotechbedrijf heeft gemeend de wereld daarmee op te moeten zadelen. Maar in het genre 'ingewikkelde eisen' moet Rose het dan toch afleggen tegen Van Halen, die in de jaren tachtig bij ieder concert een schaaltje M&M's eisten, waar de bruine exemplaren handmatig uit verwijderd waren.

Heus geen flauwe grap, legde zanger David Lee Roth later uit. Van Halen reisde met een gigantische licht- en geluidshow rond, en daarbij hoorden ingewikkelde veiligheidsvoorschriften. De M&M's, ergens in het midden van het contract verstopt, waren een manier om te testen of de zaaleigenaren al die voorschriften ook wel gedetailleerd lazen. Trof de band bruine M&M's aan, dan was er gegarandeerd ook iets anders mis, en volgde een extra inspectierondje.

Wat dan weer niet wil zeggen dat de heren alleen maar pure professionals waren. Want de vondst van een bruine M&M was niet alleen de aanleiding voor zo'n extra inspectie, maar vaak ook voor een ouderwets potje kleedkamer slopen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden