Bits of Freedom stapt naar de rechter om 'sleepwet' aan te vechten

Een meerderheid stemde bij het referendum tegen de nieuwe inlichtingenwet. Beeld ANP

Bits of Freedom (BoF), een organisatie die de digitale burgerrechten verdedigt, probeert via de rechter te verhinderen dat de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) op 1 mei ingaat. 

BoF werkt hiervoor samen met andere organisaties en bedrijven. Ze vinden het onacceptabel dat de wet, die door tegenstanders wel 'sleepwet' wordt genoemd, gewoon in werking treedt vóórdat het parlement zich over de wijzigingen kan buigen. De organisaties vinden dat de wet pas kan ingaan nadat deze is aangepast.

Het kabinet heeft enkele voorstellen voor wijzigingen gedaan, nadat bij het raadgevend referendum van vorige maand meer mensen tegen dan voor de wet stemden. Zo wil het kabinet strengere eisen stellen aan het delen van gegevens met andere landen. Verder mogen de geheime diensten alleen "zo gericht mogelijk" aftappen van de kabel en worden gegevens niet standaard drie jaar bewaard, maar moet ieder jaar worden geëvalueerd of langer opslaan nodig is.

De tekst loopt verder onder de kaart

De uitslag en het opkomstpercentage van het referendum over de nieuwe inlichtingenwet. Beeld Infografieken Nederland

Inbreuk op grondrechten

Privacyorganisaties noemden de aanpassingen direct te mager. Ze kondigden al eerder een rechtszaak aan over de Wiv. Daar komt nu een kort geding bij om uitstel van invoering af te dwingen. Naast Bits of Freedom gaat het onder meer om Privacy First, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten en Free Press Unlimited. 

“Deze wet doorvoeren zonder naar de kritiek van de tegenstemmer te luisteren en het parlement de gelegenheid te geven om wetswijzigingen te verbeteren, kan natuurlijk niet", zegt Ton Siedsma, beleidsadviseur bij Bits of Freedom. "Daarom vragen we de rechter om de werking van de wet uit te stellen tot de wetswijzigingen definitief zijn. Zo wordt voorkomen dat er per 1 mei onnodig inbreuken op de grondrechten wordt gemaakt."

Premier Mark Rutte zei eerder dat wat het kabinet betreft belangrijke stappen zijn gezet om tegemoet te komen aan de bezwaren van de tegenstanders.

Lees ook: Het kabinet moet de sleepwet wijzigen

Ook Trouw schreef in haar commentaar dat de wet aangepast moet worden. "De Nederlandse kiezer heeft krachtig laten weten dat de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten in de huidige vorm niet te handhaven is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden