Bitcoins mijnen vreet vijf keer meer energie dan het winnen van goud

null Beeld AFP
Beeld AFP

Je hoeft voor een bitcoin niet diep te graven, maar het delven kost veel meer energie dan goud winnen voor munten.

Munten zoals bitcoin leiden een ­virtueel bestaan, maar dat betekent niet dat ze geen effect hebben op de fysieke wereld. Je moet ze vinden door computers aan het werk te zetten, heel veel computers die lang moeten rekenen. Er wordt bezorgd gekeken naar de hoeveelheden energie die dat vreet.

Het zoeken naar bitcoins kostte vorig jaar evenveel energie als het jaarverbruik van Angola. Of dichter bij huis: dat is meer dan 8 procent van het energieverbruik van heel Nederland. Dit jaar is dat al opgelopen tot 30 procent van het Nederlandse energieverbruik. En bitcoin is maar een van de tientallen virtuele munten. Wel een belangrijke, goed voor naar schatting de helft van het verkeer in virtuele valuta. Dat betekent dat het totale verkeer wereldwijd nu al net zoveel energie vergt als 60 procent van ­Nederland.

Er is geen bank die bitcoins uitgeeft en toeziet op het betalingsverkeer in virtuele munten. Dat doet het netwerk van gebruikers zelf. Hun transacties worden verzameld in blokken en kunnen worden voltrokken als voor dat blok de sleutel wordt gevonden. Dat is het werk van delvers, die daarmee nieuwe bitcoins in handen krijgen. Op dit moment is al meer dan 80 procent van de bitcoins gewonnen. Het vinden van nieuwe bitcoins wordt steeds moeilijker en vergt steeds meer energie.

Energielast

Amerikaanse onderzoekers hebben die energiekosten van virtuele munten nu vergeleken met die van ‘harde’ valuta. Het creëren van een dollar aan waarde kost in bitcoin vijfmaal meer dan in koper en viermaal meer dan in goud, rekenen ze voor in vakblad Nature. Alleen munten die uit 100 procent aluminium geslagen zouden worden, zouden meer energie vergen dan een virtuele munt. Aluminium is verreweg de grootste energievreter die je kunt vinden.

Van koper en goud kun je ­nagaan waar het wordt gewonnen en dus waar de energielast valt. Van bitcoins weet je dat niet; de computers waarmee die worden gewonnen, kunnen overal staan. Centrum van de zoektocht is op dit moment China. En de energie komt daar bepaald niet uit duurzame bron. Maar er is volgens de onderzoekers een verschuiving gaande naar landen als Canada, waar energie goedkoper is en schoner.

Het goede nieuws is dat het delven van bitcoins op een gegeven moment ophoudt. Het aantal winbare bitcoins is eindig, zo is het systeem ingericht. De laatste bitcoin zal naar verwachting in 2140 worden gevonden.

Lees ook:

Energie verkopen kost een sloot aan energie

Als je een paar kilowattuur van je dak kunt verkopen aan je buren of afnemers een paar straten verderop, is dat perfect voor het milieu en het elektriciteitsnet. Maar het afrekenen kost een sloot aan energie. Tenzij...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden