Bitcoin-industrie wekt argwaan en optimisme

null Beeld ANP
Beeld ANP

Moet de politiek betere regels maken voor de handel in cryptomunten? De Tweede Kamer sprak met toezichthouders en bitcoin-adepten.

De politiek worstelt met de vraag of er meer regels moeten komen voor bitcoins. Is de groeiende belangstelling voor de handel in bitcoins en andere zogeheten cryptomunten een puur risicovolle speculatie, of zit er ook een innovatieve ontwikkeling achter die enorme kansen biedt?

Vandaag sprak de Tweede Kamer met toezichthouders op financiële instellingen en met bedrijven die actief zijn in de bitcoin-industrie. Dat is een botsing tussen de traditionele wereld en het milieu van de ongekende mogelijkheden van de algoritmen. Het is de scepsis tegenover het optimisme, de wijze heren met stropdassen versus avontuurlijke mannen in truien.

Vingertje

De toezichthouders heffen het vingertje en stellen dat de handel in cryptomunten vooral anonieme speculanten en criminelen trekt. "Wij hebben al jaren geleden gewaarschuwd voor een grote zeepbel. Mensen worden verblind omdat zij hopen op hoge winsten en bang zijn om de boot te missen", zei Lars van de Ven van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Tegen bitcoins kan de AFM weinig doen omdat het geen belegging is. Maar bedrijven die met een product komen waarmee op een koersdaling of -stijging wordt gespeculeerd, moeten zich houden aan de zorgplicht voor beleggers, zei Van de Ven. Als ze dat niet doen, volgt om te beginnen een boete. De zorg van de AFM is dat bitcoinhandel bewust buiten het traditionele toezicht wordt gehouden.

Dat bitcoins bij sommigen te hoge verwachtingen wekken, erkende Mieke de Haas van de vereniging van Bitcoinbedrijven. "Dan hoor je van een klant: ik heb vorige week bitcoins gekocht en de waarde is nog steeds niet verdubbeld. Hoe kan dat?"

Angst

Maar dat kan geen reden zijn voor angst voor een ontwikkeling die volgens Rutger van Zuidam van technologiebedrijf DutchChain niet te stuiten is. Betalen met bankbiljetten bestaat nauwelijks meer, het girale geldverkeer is in handen van onbetrouwbare banken en er komt iets nieuws aan, denkt hij. De hoeveelheid crimineel geld die in de bitcoinwereld circuleert is beperkt en de energieslurpende computerservers worden efficiënter, verwacht hij. "We moeten het debat blijven voeren over goede regulering van de bitcoinhandel. De technische mogelijkheden zijn veelbelovend en kunnen leiden tot tienduizenden banen in Nederland."

Argwaan

Bijna alle politieke partijen kijken met argwaan naar de handel in cryptomunten. Maar de VVD wil een nieuwe ontwikkeling 'niet laten smoren in regels'. De PvdA en D66 koersen toch op beter toezicht door AFM en De Nederlandsche Bank om de consument te beschermen. Maar over wat er precies moet gebeuren debatteert de Kamer later. Dan moet ook het kabinet met een verhaal komen.

De nieuwe en de oude wereld kwamen toch ook even bij elkaar. Iedereen is het erover eens dat de technologie achter de handel in cryptomunten, blockchain, veelbelovend is. Simpel gezegd houden diverse computers dezelfde transacties bij en daarmee is voor iedereen te controleren wat er gebeurt. De uitkomst moet overal hetzelfde zijn en die werkwijze zou bruikbaar kunnen zijn voor hypotheken of de opbouw van pensioen. DNB heeft zelf ook crypto’s en blockchaintechnologie gebouwd. Niet om op de markt te brengen, maar 'om te begrijpen wat er gebeurt'.

Lees ook:

- De virtuele wereldmunt die de banken buitenspel moet zetten
- Hoe word je cryptomiljonair? Pas goed op dat je niet in een hype stapt
- Cryptokoorts laat mooi zien hoe de betekenis van crypto- veranderd is

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden