Bisschoppen willen rechtstreeks contact met joodse gemeenschap

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse bisschoppen hebben een speciale commissie ingesteld voor de betrekkingen met het jodendom. Zij doen dat vanuit een behoefte aan rechtstreeks contact met de joodse gemeenschap in Nederland.

Aan de instelling van de commissie is "diepgaand overleg" met vertegenwoordigers van de drie joodse kerkgenootschappen en de Katholieke raad voor Israel voorafgegaan, zo deelde de woordvoerder van de Nederlandse bisschoppenconferentie gisteren mee.

De commissie krijgt allereerst tot taak de bisschoppen te adviseren, onder meer over de relatie op nationaal niveau met de joodse gemeenschap. Verder zal de commissie de contacten gaan onderhouden met de drie joodse kerkgenootschappen. Ook joodse maatschappelijke instanties die contact met de bisschoppen zoeken, kunnen bij de commissie terecht.

Vaticaan

Ook zal de commissie namens de Nederlandse kerkprovincie het contact gaan onderhouden met de Vaticaanse commissie voor religieuze betrekkingen met het jodendom, de Katholieke raad voor Israel (KRI) en met het Overlegorgaan van joden en christenen in Nederland (Ojec).

De bisschoppen hebben de commissie opgericht omdat de KRI, die vorige maand zijn 40-jarige bestaan vierde, niet in directe contacten tussen de bisschoppen en de joodse gemeenschap kan voorzien. Bovendien volgen de Nederlandse bisschoppen de Vaticaanse organisatiestructuur, door de verbinding van de nieuwe commissie met de bisschoppelijke commissie voor de oecumene. In het Vaticaan maakt de commissie voor de religieuze betrekkingen met het jodendom onderdeel uit van de pauselijke raad voor de eenheid.

Lescrauwaet voorzitter

Voorzitter van de Nederlandse commissie wordt hulpbisschop dr. J. F. Lescrauwaet van Haarlem. Lescrauwaet is al voorzitter van de bisschoppelijke commissie voor de oecumene. De voorzitter van de Vaticaanse organen is de Australische kardinaal Edward Cassidy, die enkele jaren geleden kardinaal J. Willebrands opvolgde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden