'Bisschoppen weer naar Acht Mei'

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - De bisschop van Breda, T. Muskens, vindt dat er ook dit jaar weer bisschoppen naar de jaarlijkse manifestatie van de vernieuwingsgezinde Acht Mei Beweging moeten gaan.

Muskens zei dit gisteren in het door de RKK/KRO uitgezonden televisieprogramma Kruispunt. Hij maakte daarbij echter het grote voorbehoud dat bisschop J. ter Schure van Den Bosch, in wiens bisdom de manifestatie plaats vindt, daartoe zijn goedkeuring verleend. De manifestatie van de r.-k. progressieve beweging wordt dit jaar gehouden op Hemelvaartsdag in Den Bosch. Bisschop Ter Schure, staat zeer kritisch tegenover de Acht Mei Beweging. Volgens Muskens hangt het af van het overleg van de bisschoppen of er net als vorig jaar weer bisschoppen naar de manifestatie gaan. De Bredase bisschop bracht vorig jaar samen met zijn Rotterdamse collega Van Luyn een bezoek aan de Acht Mei in Den Haag, dat binnen het diocees van Van Luyn valt. Het was de eerste keer dat er leden van de Nederlandse bisschoppenconferentie aanwezig waren op een manifestatie van de in 1985 opgerichte beweging. Muskens is positief over het bezoek van vorig jaar, dat past in het streven van de bisschoppen naar meer dialoog in de Nederlandse kerkprovincie.

Organisaties als de Acht Mei Beweging werden gisteren in Londen “een gave van God aan zijn Kerk” genoemd tijdens de afsluiting van de daar gehouden conferentie van Europese r.-k. vernieuwingsbewegingen. Volgens bisschop P. Kalilombe die in de jaren zeventig uit Malawi vluchtte hebben de bewegingen een profetische functie voor de kerk. “En de kerk wordt wat zij is door profetie”, aldus Kalilombe. Hij nam afstand van de in de kerkelijke hiërarchie gangbare opvatting dat vernieuwingsbewegingen rebels zijn, gericht op het veroorzaken van problemen. Volgens de bisschop zijn het eerder “hoopvolle signalen dat God midden in zijn kerk staat”. De vernieuwingsbewegingen uit Duitsland, Oostenrijk, België, Italië, Engeland, Luxemburg en Nederland vormen het netwerk Kirche im Aufbruch/Church on the Move/Kerk in Beweging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden