Bisschoppen: 'Van onze kant is en blijft paus Franciscus welkom'

Het interview met paus Franciscus in Straatnieuws werd afgenomen door Trouw-journalist Stijn Fens (r). Beeld Straatnieuws
Het interview met paus Franciscus in Straatnieuws werd afgenomen door Trouw-journalist Stijn Fens (r).Beeld Straatnieuws

Komt paus Franciscus naar Nederland? Dat is nog maar de vraag. De paus staat ervoor open, vertelde hij in het interview met Straatnieuws, dat vandaag is verschenen. De bisschoppen staan in ieder geval niet te popelen om de paus een uitnodiging te sturen voor een bezoek.

Gerrit-Jan KleinJan

"Daarvoor moeten de nodige afwegingen worden gemaakt", laat de bisschoppenconferentie in een officiële reactie op het interview weten. En: "Van een formele uitnodiging is momenteel echter geen sprake. Of dat er in de toekomst van gaat komen is op dit moment niet te zeggen."

In het interview met Straatnieuws, dat in samenwerking met Trouw tot stand kwam, zei paus Franciscus op de vraag of hij een uitnodiging om naar Nederland te komen zou aanvaarden: "De deur is niet dicht en het is niet onmogelijk. En nu Nederland een Argentijnse koningin heeft, wie weet..."

Blokkade uitnodiging
Een pausbezoek aan een land verloopt altijd via de bisschoppen. Twee jaar geleden ontstond er ophef toen bekend werd dat aartsbisschop Wim Eijk een uitnodiging aan de paus voor een bezoek aan Nederland blokkeerde. Jos Punt, de bisschop van Haarlem-Amsterdam, stelde toen voor om de paus naar Nederland te halen.

Het draaiboek had hij al klaar. Daarover sprak Eijk volgens diverse betrokkenen zijn veto uit, zo meldde Trouw destijds. Hij was bang voor een gebrek aan animo voor de paus bij het Nederlandse publiek. Eijk weerspreekt deze lezing.

Aartsbisschop Eijk wil nu niet meer ingaan op deze kwestie. De kardinaal laat het bij een tekst op de website van de bisschoppenconferentie: "Het is goed om te horen dat die deur voor paus Franciscus niet gesloten is, maar dat wisten we feitelijk al. Van onze kant is en blijft paus Franciscus welkom, mocht het wel een keer in alle agenda's passen."

Vage uitspraken
Komende dinsdag komen de bisschoppen bij elkaar voor hun maandelijkse vergadering. De kans dat de kwestie dinsdag ter sprake is hoogst twijfelachtig, zegt algemeen secretaris Erik Fennis van het bisdom Haarlem-Amsterdam. "Bisschop Punt is blij verrast. Tegelijk is het is geen formele uitspraak van de paus. Hij kon moeilijk nee zeggen op deze vraag."

Sipke Draisma, de woordvoerder van bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden, noemt de uitspraken van de paus vaag. Volgens hem kijkt De Korte niet op van de uitspraken van de paus. "Het kan van alles betekenen. Hij zegt geen nee en geen ja."

Het interview met paus Franciscus is vandaag, 6 november, verschenen in het Utrechtse Straatnieuws en de Amsterdamse straatkrant Z!. Exemplaren zijn in die steden op straat te koop en kunnen ook worden besteld via straatnieuws.nl. De verkopers delen mee in de opbrengst.

Paus was ooit anderhalve dag in Amsterdam

In het gesprek met Straatnieuws vertelt de paus onder meer dat hij weleens kort in Nederland is geweest in de tijd dat hij het hoofd was van de Argentijnse Jezuïeten. "Ik was op doorreis en ben onder meer in Wijchen geweest, omdat daar het noviciaat (proeftijd - red.) van de jezuïeten was. Ik ben ook anderhalve dag in Amsterdam geweest waar ik het huis van onze orde heb bezocht. Maar van het culturele leven heb ik niets meegekregen, daarvoor had ik te weinig tijd."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden