Bisschoppen: Priestertekort kan dankzij fusies reuze meevallen

Karidnaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht. Beeld anp

De sterke terugloop in het aantal roepingen hoeft niet te leiden tot een ernstig priestertekort. Met een beetje geluk sluiten vraag en aanbod over twintig jaar zelfs op elkaar aan, stelt de bisschoppenconferentie.

Dat optimistische geluid vormt een scherp contrast met de sombere voorspellingen van de afgelopen jaren. Over het algemeen wordt aangenomen dat de rooms-katholieke kerk de komende decennia wel te maken zou krijgen met een ernstig tekort.

De 'oplossing' voor het probleem ligt volgens de bisschoppen vooral in de grootschalige parochiefusies die momenteel plaatsvinden. Als die fusies over enkele jaren zijn afgerond en het aantal parochies drastisch is teruggebracht, zijn er aanzienlijk minder pastoors nodig. Zo gaat het bisdom Den Bosch tot 2015 van 230 naar 50 parochies.

'Minder priesters, maar ook minder kerkgangers'
'We zitten in een krimpsituatie', vertelt woordvoerster Daphne van Roosendaal van de bisschoppenconferentie. 'Het aantal nieuwe priesters loopt terug, maar het kerkbezoek ook.' Zonder de fusies zou de kerk wel afstevenen op een groot priestertekort. Veel rooms-katholieke geestelijken zijn 60 jaar of ouder. Een aanzienlijk deel gaat over 10 jaar met emeritaat.

Het beleid is omstreden: tegenstanders verwachten dat het samenvoegen van parochies met verschillende karakters gedoemd is om te mislukken. Ook verwijten ze de bisdommen dat ze de krimp versnellen. Door het sluiten van dorpskerken zou de interesse in de kerk verder afnemen. De bisschoppen menen dat de maatregelen nodig zijn.

Buitenlanders helpen een handje
Op zichzelf zijn de fusies waarschijnlijk niet genoeg om het priestertekort volledig te dempen. Bisdommen kijken daarom ook naar het buitenland: van de 25 priesterkandidaten die dit jaar aan hun opleiding begonnen, komen er tenminste 6 uit India.

'Zij werden gezonden door hun Indiase bisschop', vertelt rector Jan Vries van grootseminarie Rolduc in Kerkrade, één van de vijf Nederlandse priesteropleidingen. 'Uiteindelijk moeten ze hier een parochie gaan leiden. Ze blijven hier voor onbepaalde tijd, maar er bestaat een kans dat ze op termijn terug naar huis gaan.'

Woordvoerster Van Roosendaal van de bisschoppenconferentie: 'Je hoort ons niet zeggen dat we geen nieuwe priesters nodig hebben. Niemand weet precies hoe groot het tekort uiteindelijk zal worden. En meer priesters is altijd beter. Parochies met genoeg personeel zijn doorgaans levendiger.'

 
Je hoort ons niet zeggen dat we geen nieuwe priesters nodig hebben. Niemand weet precies hoe groot het tekort uiteindelijk zal worden
Woordvoerster Daphne van Roosendaal van de bisschoppenconferentie
Abdijkerk Rolduc te Kerkrade Beeld Wikimedia
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden