Bisschoppen: kerkelijke uitvaart na euthanasie mogelijk

©Thinkstock Beeld
©Thinkstock

De 'weigerpastoor' in Liempde had de parochiaan die overleed na euthanasie niet per se een kerkelijke uitvaart hoeven weigeren. Dat valt op te maken uit een verklaring die de Nederlandse bisschoppen gisteren hebben uitgegeven.

De bisschoppen stellen dat een kerkelijke uitvaart na euthanasie of zelfdoding niet in alle gevallen is uitgesloten. Het is voorstelbaar, aldus de verklaring, dat iemand ten tijde van zijn keuze voor actieve levensbeëindiging "door emoties, angst en stress was overmand". Als dat het geval was, was hij volgens de bisschoppen "in zijn innerlijke vrijheid en daarmee de toerekenbaarheid van de daad verminderd". Dat kan voor een priester reden zijn om 'na rijp beraad' tóch toestemming te geven voor een kerkelijke uitvaart.

Dit is volgens de bisschoppen een van de richtlijnen ten aanzien van zelfdoding of euthanasie en een begrafenis vanuit de kerk.

De vraag hoe die richtlijnen luiden werd actueel toen pastoor Van der Sluis in Liempde onlangs niet toestond dat een van zijn parochianen vanuit de kerk begraven werd, omdat de man was overleden na euthanasie. Dat leidde tot verontwaardiging bij nabestaanden en parochianen. De man werd uiteindelijk begraven vanuit een andere kerk.

In een reactie op de ontstane commotie lieten de bisschoppen weten dat de regels voor het wel of niet toestaan van een kerkelijke uitvaart niet openbaar zijn.

Van dat standpunt zijn zij nu teruggekomen. De bisschoppen hebben besloten de door hen in 2005 opgestelde nota 'Pastoraat rond het verzoek om euthanasie of hulp bij zelfdoding' alsnog naar buiten te brengen.

Hoewel een kerkelijke uitvaart na euthanasie soms mogelijk is, staat in de bisschoppelijke nota dat iemand die welbewust kiest voor beëindiging van zijn leven niet de laatste sacramenten kan ontvangen. Ook mag hij of zij niet vanuit de kerk worden begraven. "De mens heeft noch over het eigen leven noch over dat van anderen beschikkingsrecht. Alleen aan God komt het toe te beschikken over het leven en de dood van de mens", aldus de bisschoppen.

Volgens een woordvoerder van de bisschoppen waren de kerkelijke richtlijnen voorheen niet openbaar te raadplegen, "omdat de goegemeente ze toch niet las". Dat de regels nu wel voor iedereen beschikbaar zijn, heeft volgens de woordvoerder als reden: "Er is nog eens goed over gepraat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden