Bisschoppen bij opening Cuypers-expositie

ROTTERDAM/MAASTRICHT (ANP) - Bisschoppen en bewindslieden openen eind volgende week de dubbeltentoonstelling over de architect Pierre Cuypers (1827-1921). Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap geeft op 22 september in aanwezigheid van bisschop Ad van Luyn van Rotterdam het startsein voor de expositie in het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam.

Zondag 23 september opent staatssecretaris Frans Timmermans voor Europese Zaken de aan Cuypers gewijde tentoonstelling in de vestiging van het NAi in Maastricht. Hulpbisschop Everard de Jong van Roermond zal daarbij aanwezig zijn.

Cuypers, geboren in Roermond en daar ook gestorven, is bekend van vele neogotische kerken, waaronder de St. Vituskerk in Hilversum en de St. Jozefkerk in Groningen. Ook ontwierp hij het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam en was hij verantwoordelijk voor de restauratie van de Munsterkerk in zijn geboortestad en kasteel De Haar in Haarzuilens.

Standaardisatie

De expositie in Rotterdam en Maastricht markeert de afronding van de inventarisatie van het omvangrijke archief van Cuypers. Hij was niet alleen ontwerper, maar mengde zich ook in het debat over de betekenis van de bouwkunst voor de godsdienst en de gemeenschapszin.

Cuypers geloofde in een architectuur die de maatschappij kan veranderen en had een afkeer van de industriële revolutie en de daarbij behorende standaardisatie. Hij koos de middeleeuwen als voorbeeld: een maatschappij met duidelijke rangen en standen, de gilden voor de ambtelijke vorming en de Rooms-Katholieke Kerk in het middelpunt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden