Bisschop ziet geen plek voor esoterisch christendom

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Anna Koornneef zal vanochtend mensen moeten teleurstellen. De vrijwilligster van de rouwverwerkingsgroep van de Franciscuskerk in Breda-Noord was een van de organisatoren van een lezing van theoloog Hans Stolp in de kerk, maar bisschop Jan Liesen van Breda heeft die verboden. Stolp belijdt een esoterisch christendom dat van de bisschop in een katholiek gebouw niet verkondigd mag worden. Gelovigen zouden ervan in verwarring kunnen raken.

Koornneef organiseerde de lezing met het parochiebestuur en de pastor van de Franciscuskerk. Ze vindt de reactie van de bisschop 'zeer teleurstellend' en is boos. "Katholieken zijn zelfstandig en kunnen zelf beslissen wat ze willen lezen of horen. En de kerk is er toch voor iedereen? Door geen begrip te tonen voor andere christelijke stromingen, zet de bisschop katholieke gelovigen eeuwen terug. Er worden ook al heel lang geen oecumenische diensten meer gehouden."

Stolp werd al maanden geleden uitgenodigd door een werkgroep die zich bezighoudt met rouwverwerking. De theoloog zou spreken over het thema 'Sterven en het leven daarna'. Stolp heeft meerdere boeken over engelen, en 'het mysterie van het innerlijk geloof' geschreven.

Er hadden zich driehonderd bezoekers aangemeld voor de lezing. Voor hen kon na het veto van de bisschop (vorige week vrijdag) zo snel geen alternatieve locatie worden gevonden. Koornneef: "Als we eerder hadden geweten dat de bisschop het zou verbieden, hadden we een andere plek kunnen vinden. Nu wordt de lezing verplaatst naar juni."

Hans Stolp laat weten dat hij wel vaker in katholieke kerken lezingen heeft gehouden. Het stelt hem teleurdat hij nu niet in Breda mag spreken. Maar vooral vindt Stolp het verbod jammer voor de vrijwilligers van de kerk. "Het is tragisch voor hen die dit enthousiast hebben georganiseerd. Er is veel vraag naar spiritualiteit binnen het christendom."

Bisschop Liesen denkt niet dat hij met zijn verbod mensen tegen zich in het harnas jaagt of vervreemdt van de kerk. Hij is juist blij met andere initiatieven in de Franciscuskerk, zegt zijn woordvoerster. "Men heeft de lezing met de beste bedoelingen georganiseerd. Maar ze hebben zich niet gerealiseerd dat deze activiteit niet past binnen de kaders van de kerk."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden