Bisschop zegt presentatie boek over sterfgevallen internaat af

REDACTIE RELIGIE EN FILOSOFIE

Bisschop Frans Wiertz van Roermond neemt een boek over de vele sterfgevallen in de jaren vijftig in het katholieke internaat Sint Joseph in Heel volgende week toch niet in ontvangst. De bisschop heeft zijn afspraak afgezegd omdat de schrijvers veel commentaar willen geven op het onderzoek dat het Openbaar Ministerie deed naar de dood van de jongens, zei een woordvoerder van het bisdom woensdag.

Het boek is geschreven door een werkgroep die vecht voor eerherstel voor broeder Andreas die in het onderzoek van het OM en in de pers is afgeschilderd als moordenaar. Volgens de aankondiging van de presentatie is de broeder onterecht beschuldigd van moord. De schrijvers zeggen dat ze ernstige nalatigheden hebben gevonden in het OM-onderzoek. De verdenkingen tegen de broeder kunnen volgens de schrijvers niet waar zijn.

"De bisschop staat sympathiek tegenover het initiatief, maar wil uit de discussie blijven tussen de schrijvers en het OM. Hij wil neutraal blijven", zei de woordvoerder van het bisdom. Initiatiefnemer Ton van Reen van de werkgroep zei dat hij vermoedde dat Wiertz bang is voor het OM. "Maar ons maakt het niks uit dat hij niet komt."

Het OM liet onderzoek doen nadat Wim Deetman tijdens zijn onderzoek naar seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk informatie had ontdekt over de vele sterfgevallen in het tehuis in Heel. Er werd geconcludeerd dat de 37 jongens vermoedelijk het slachtoffer zijn van een misdrijf en dat broeder Andreas betrokken is geweest.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden